Η ελευθερία του Τύπου θεμέλιο της Δημοκρατίας
Σε εγρήγορση καλεί τους δημοσιογράφους και τους θεσμούς το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου, σε μια περίοδο κατά την οποία η τελευταία πλήττεται σε όλο τον κόσμο.
Η ημέρα αυτή, βρίσκει τους Έλληνες δημοσιογράφους σε ένα δραματικό καθεστώς ανασφάλειας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων αλλά και της ζωής τους, που παράλληλα με συνεχή φαινόμενα στοχευμένης βίας σε βάρος τους έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της ενημέρωσης.
Βασικός παράγων λειτουργίας της Δημοκρατίας είναι η προστασία της ελευθερίας του Τύπου, τόσο ως συλλογικός θεσμός εγγύησης αυτής της λειτουργίας, όσο και σε ατομικό επίπεδο, ως δικαίωμα του κάθε πολίτη να ενημερώνεται και να εκφράζεται ελεύθερα.
Η σπουδαιότητα της προστασίας της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών αλλά και της ελευθερίας του Τύπου για την ενημέρωσή τους κατοχυρώνονται θεσμικά από την Παγκόσμια Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ (άρθρο 19) αλλά και από το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 14).
Η ΠΟΕΣΥ τονίζει πως η ελευθεροτυπία προϋποθέτει την ύπαρξη Τύπου ικανού να ανταποκρίνεται στις αναπόδραστες αρχές της Δημοκρατίας για αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση, όπως επίσης και δημοσιογράφους που να την υπηρετούν με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς. Ταυτόχρονα, δε νοείται ελευθερία του Τύπου δίχως σεβασμό του ρόλου των δημοσιογράφων, εκ μέρους των θεσμών και των κυβερνήσεων, αλλά και δίχως σεβασμό των αρχών Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, από την πλευρά των ίδιων των δημοσιογράφων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ