Συστράτευση Ενώσεων και Ταμείων για ασφαλιστικό, συλλογικές συμβάσεις και στήριξη του Τύπου
Η αποκατάσταση των απορρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων με την επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η προστασία του ασφαλιστικού συστήματος στον χώρο της Ενημέρωσης και η προώθηση μέτρων για τη στήριξη του γραπτού Τύπου και των εργαζομένων ήταν τα αντικείμενα της συνάντησης εργασίας που είχαν σήμερα (8/9/2018) στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΥ, όλων των Ενώσεων Συντακτών, του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ.
Το σύνολο των παραπάνω θεμάτων, όπως συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες, είναι ενταγμένο μέσα σε ένα ευρύτερο πεδίο προσαρμογής της Ενημέρωσης σε καινοφανείς συνθήκες, και οι Ενώσεις πρέπει να προηγηθούν σε αυτή την διαδικασία, ώστε να διασφαλίσουν τόσο τον ρόλο τους όσο και την αποτύπωση των δημοσιογραφικών αρχών στο τοπίο που θα διαμορφωθεί.
Τονίστηκε επίσης η αλληλεξάρτηση των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν: Για να εφαρμοστούν τα μέτρα υποστήριξης του γραπτού Τύπου, εφόσον ληφθούν, είναι αναγκαίες οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, και η στήριξη του Ασφαλιστικού αποτελεί το σταθερό σημείο αναφοράς του κλάδου, που αν διαταραχθεί θα ενθαρρύνει την περαιτέρω απορρύθμιση.
Ειδικότερα για το Ασφαλιστικό, αναπτύχθηκε στη συνάντηση η διαδρομή που έγινε για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από τον διπλασιασμό των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ και διατυπώθηκε η έκκληση για εγρήγορση και συστράτευση όλων ενόψει της εκδίκασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Δεκέμβριο του 2018, των προσφυγών που κατέθεσαν εργοδότες για να ακυρωθεί η υποχρέωση της εισφοράς 2% επί του κύκλου εργασιών τους.
Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της κατάρτισης ΣΣΕ έγινε με την απόπειρα να αρχίσει ο σχετικός διάλογος με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, προτάσσοντας θεσμικά αιτήματα. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο Κλάδος είναι η αποδιοργάνωση και η απροθυμία των εργοδοτικών οργανώσεων που πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να προβλεφθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα πνευματικά δικαιώματα στο δημοσιογραφικό έργο, ώστε να πάψουν οι δημοσιογράφοι να τροφοδοτούν χωρίς αντάλλαγμα διαδικτυακούς κολοσσούς που διακινούν ανεξέλεγκτα το έργο τους.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να υιοθετήσει και να εφαρμόσει επιτέλους, όπως είχε πριν από οκτώ μήνες δεσμευτεί, τα μέτρα που έχουν προτείνει οι Ενώσεις για να στηριχθεί ο γραπτός Τύπος. Η καθυστέρηση αυτή απειλεί με περαιτέρω περιορισμό ένα πεδίο της Ενημέρωσης τόσο αποψιλωμένο ώστε να είναι αναντίστοιχο με τις προδιαγραφές που επιβάλλει το δημοκρατικό πολίτευμα.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση
ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ, ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ, ΕΤΑΣ