Ψηφίσματα του Συνεδρίου
Οι σύνεδροι του 8ου Τακτικού Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ ενέκριναν κατά πλειοψηφία τα κάτωθι ψηφίσματα:
Μέτρα στήριξης της Ενημέρωσης
Στόχος
Ενημέρωση με πλουραλισμό, αξιοπιστία και δικαιώματα. Η ενημέρωση αποτελεί θεμελιακή λειτουργία της δημοκρατικής διαδικασίας και πρέπει να στηριχθεί. (Ειδική στρατηγική σημασία της ένταξης των συνδρομητικών και του διαδικτύου στη ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ).
Προϋποθέσεις για τη στήριξη
Υπογραφή συμβάσεων, συμφωνία για αρχές δεοντολογίας (σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο έχουμε τα λιγότερα αξιόπιστα ή τα πιο αναξιόπιστα μίντια στην Ευρώπη).
Θεσμοθέτηση
Φόρουμ με τη συμμετοχή όλων των ενώσεων, εργαζομένων και εργοδοτών, και του δημοσίου. Κάτι σαν Εθνικό Συμβούλιο Ενημέρωσης που θα μελετά και θα εισηγείται μέτρα στήριξης.
Έμμεση χρηματοδότηση
1. Μείωση ή και μηδενισμός ΦΠΑ επί των πωλήσεων, λειτουργικών εξόδων (ενέργεια, χαρτί, τηλεφωνία κ.λπ.) και δαπανών ανανέωσης υποδομών.
2. Επιδότηση εισφορών για 55ρηδες και νέους.
3. Ενισχύσεις (πχ κόστος ΕΛΤΑ ιδιαίτερα για περιφερειακά Μέσα κ.λπ.)
4. Αντιμετώπιση μονοπωλιακών καταστάσεων στη διανομή, την εκτύπωση κ.λπ.
5. Αγορά εφημερίδων εκ περιτροπής για πανεπιστήμια, σχολεία, ΚΨΜ, περιφερειακές πόλεις και χωρία. Σε συνδυασμό με εκδηλώσεις και συζητήσεις. Να κάνουμε κοινωνικό θέμα την στήριξη του τύπου και το θέμα της αξιοπιστίας και της ενημέρωσης.
6. Είσπραξη επιστροφών συνολικού ύψους 4,9% επί των πωλήσεων στον έντυπο τύπο, που καταργήθηκε αλλά δεν έχει επιστραφεί.
7. Πνευματικά δικαιώματα, θέμα google και συνολικά GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) ενημερωτικά σάιτ. Δικαιώματα τόσο διά εκδότες όσο και δημοσιογράφους. Σκέψη για Εταιρία διαχείρισης με συμμετοχή των Ενώσεων.
8. Ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ για εξοπλισμό κτλ. Οικονομικές ενισχύσεις τύπου Γαλλίας (άμεσες ενισχύσεις σε εφημερίδες ανά φύλο, στήριξης διανομής, φορολογικά κίνητρα κτλ).
9. Δεσμεύσεις για διατήρηση θέσεων εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων.
10. Κώδικας δεοντολογίας, ειδική μνεία εμπλουτισμός των αρχών και για το διαδίκτυο.
11. Αναδιαμόρφωση αλλαγές σημείων πώλησης.
12. Ειδικά μέτρα στήριξης συνεταιριστικών εντύπων και πολιτικών ιστορικών εφημερίδων.
Ενίσχυση Τύπου – δημιουργία νέου αναγνωστικού κοινού
Ένα από τα χαρακτηριστικά της τεράστιας κρίσης στον Τύπο που οδήγησε σε λουκέτο παραδοσιακά δημοσιογραφικά μαγαζιά αλλά και σε δραματική συρρίκνωση εσόδων είναι η ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του αναγνωστικού κοινού.
Αποτελεί μεγάλη ανάγκη να συμβάλλουν τα σωματεία στη δημιουργία νέου αναγνωστικού κοινού με εκπαίδευση που ξεκινά από τα σχολεία. Δράση που άλλωστε εμπίπτει και στους σκοπούς της ΠΟΕΣΥ, όπως και η έμπρακτη συμβολή μας στην ενίσχυση του Τύπου.
Ως εκ τούτου προτείνουμε:
1. Συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για την καταγραφή των σημαντικότερων εκδόσεων σχολικών εφημερίδων και την δημιουργία μητρώου σχολικών εντύπων.
2. Ενημερωτικές δράσεις -μέσω των κατά τόπους Ενώσεων- για το ρόλο των δημοσιογράφων της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, αλλά και τους κανόνες δεοντολογίας που οφείλουν να ακολουθούν οι δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ, όπως και την διάκριση ανάμεσα στις ψευδείς ειδήσεις, τη σημασία της αναφοράς στην πηγή των ειδήσεων, των φωτογραφιών κλπ.
3. Έκδοση κάρτας -κατόπιν υπόδειξης της ΠΟΕΣΥ- σε μαθητές που «εργάζονται» για την έκδοση των εντύπων με τον χαρακτηρισμό «Ερασιτέχνης Δημοσιογράφος» και προσφέροντας την δυνατότητα πρόσβασης σε κέντρα πολιτισμού, αθλητισμού ή άλλους κοινωφελείς χώρους.
4. Θέσπιση βραβείων για την καλύτερη και πληρέστερη έκδοση, ρεπορτάζ που ξεχωρίζουν, τη συμβολή του διδασκαλικού προσωπικού κ.ά, έτσι ώστε να ενισχύεται η προσπάθεια όσων -σε σχολικό επίπεδο- προάγουν το δημοσιογραφικό έργο.
Ξεκινώντας από το σχολείο, ο αυριανός πολίτης και αυριανός αναγνώστης θα έχει ως εφόδιο τους κανόνες δεοντολογίας και θα αποκτήσει επιπλέον κριτήρια για την επιλογή της ενημέρωσής του. Παράλληλα, θα προωθηθούν μηνύματα για τα προώθηση των ανθρωπίνων δικαιώματα, της ελευθερίας του Τύπου.
Με την προσπάθεια αυτή και την βοήθεια όλων μας θα εκπαιδεύεται το κοινό, ιδιαίτερα οι νέοι, σε θέματα Τύπου και κοινωνικής προσέγγισης των ΜΜΕ.
Προστασία των ανέργων δημοσιογράφων
Ο κλάδος μας έχει πληγεί όσο λίγοι από την οικονομική κρίση, με την ανεργία στον κλάδο να φτάνει σε ποσοστά πρωτόγνωρα. Λόγω του ειδικού καθεστώτος που επικρατούσε επί χρόνια, οι άνεργοι καλύπτονταν ως προς το επίδομα ανεργίας από το ΕΤΑΠ- ΜΜΕ. Αυτό τους κάλυπτε για σύντομα διαστήματα ανεργίας, αλλά με τα νέα δεδομένα μακροχρόνιας ανεργίας οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν να μην απολαμβάνουν δικαιώματα που έχουν όλοι οι άνεργοι σε όποιον κλάδο κι αν εργάζονται. Δεν τους εξέδιδαν κάρτα ανεργίας, δεν είχαν ατέλεια στα Μέσα Μαζικής μεταφοράς. Τα πάντα εξαρτώνταν από την καλή διάθεση του προϊσταμένου του καταστήματος του ΟΑΕΔ.
Ζητούμε από την ΠΟΕΣΥ να συντονίσει τη δράση των Ενώσεων ώστε:
– Οι άνεργοι δημοσιογράφοι να έχουν ως αυτονόητο δικαίωμα την κάρτα ανεργίας
– Να απολαμβάνουν όλες τις ατέλειες και τις εκπτώσεις που απολαμβάνουν όλοι οι άνεργοι στη χώρα.
Νέα δεδομένα για την ενοποίηση του κλάδου
Η ολοκλήρωση των διαδικασιών διεύρυνσης του ΕΔΟΕΑΠ δημιουργεί νέα δεδομένα και δυναμική για την προώθηση ισχυρότερης συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων στα ΜΜΕ, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και ευρύτερα.
Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για μια κοινή πορεία των Ενώσεων Συντακτών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα. Είναι καιρός οι Ενώσεις να συζητήσουν, να διαβουλευτούν και να βρουν άμεσα αποτελεσματικό τρόπο ανασυγκρότησης και παρέμβασης του συνδικαλι¬στικού κινήματος, αξιοποιώντας κάθε δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων.
Άμεσα μπορεί να δρομολογηθεί και να ολοκληρωθεί εντός του 2018 η ενοποίηση της ΕΣΗΕΑ με την ΕΣΠΗΤ, καθώς δουλεύουμε στο ίδιο περιβάλλον, με τους ίδιους εργοδότες, στην ίδια βιομηχανία παραγωγής περιεχομένου.
Προϋπόθεση για να σωθεί το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι η επαναφορά ισχυρών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και προαπαιτούμενα για να το πετύχουμε είναι τα ισχυρά πρωτοβάθμια σωματεία και η ευρύτερη ενοποίηση του κλάδου της Ενημέρωσης.
Ψήφισμα για τους εργαζόμενους στους δημοτικούς Ρ/Σ
Την αντίθεσή του στις μεθοδεύσεις σε βάρος των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών με αποκορύφωμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Ρ/Σ Αθήνα 9,84 εκφράζει το 8ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ.
Καταγγέλλει μαζί με τους εργαζόμενους και τους δημότες της Αθήνας όσα μεθοδεύει η κυβέρνηση σε βάρος της δημοτικής ραδιοφωνίας και ειδικότερα:
-Την προληπτική δέσμευση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών των λογαριασμών του «Αθήνα 9,84», από τους οποίους πληρώνονται οι 120 και πλέον εργαζόμενοί του, για δήθεν οφειλή τέλους χαρτοσήμου επί των δημοτικών επιδοτήσεων.
-Πρόκειται για μία αυθαίρετη, καταχρηστική και χωρίς νόμιμη αιτιολογία απόφαση, που λαμβάνεται σε βάρος δημοτικής επιχείρησης.
-Σημειώνεται ότι η δέσμευση του λογαριασμού μισθοδοσίας του Αθήνα 9,84, έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρόταση της κυβέρνησης να μην εξαιρεθούν οι δημοτικοί σταθμοί από τις δημόσιες συχνότητες (όπως εκείνες της ΕΡΤ ή ακόμη και των δημοτικών τηλεοράσεων) και αντιθέτως να βγουν σε δημοπράτηση ή εξαγορά, σαν να επρόκειτο για την συχνότητα οποιουδήποτε ιδιωτικού ραδιοσταθμού.
Καταγγέλλει επίσης ότι εν ονόματι των βαρόνων της διαπλοκής προηγήθηκε η κατάργηση της διάταξης που είχαν ψηφίσει όλα τα κόμματα , ώστε σε περιπτώσεις ιδιωτικών Ρ/Σ που οι ιδιοκτήτες οφείλουν δεδουλευμένα οφείλουν η συχνότητα να δίδεται σε συνεταιρισμούς εργαζομένων.
Συμπαράσταση στους Χειμαριώτες
Το 8ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) συμπαρίσταται στον αγώνα των Χειμαριωτών για την προστασία των σπιτιών τους από τις μεθοδεύσεις των Αλβανικών Αρχών να γκρεμίσουν τις πατρογονικές τους εστίες.
Καλούμε την κυβέρνηση της γείτονος χώρας να αναθεωρήσει τα σχέδιά της και να προστατεύσει τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών για να επικρατήσει και πάλι στην πολύπαθη αυτή περιοχή η ειρήνη προς όφελος της δύο λαών.
Αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους
Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτούς. Για την προστασία των προσφύγων. Για τη στήριξη των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού.
Οι αντιπρόσωποι του 8ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), εκφράζοντας την αντίθεσή μας κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων αλλά και την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες που προκαλούν αυτές οι επεμβάσεις και η οικονομική εξαθλίωση λαών και χωρών. Εκφράζοντας, ακόμα, τα βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τον Παλαιστινιακό λαό, υπογραμμίζουμε τα παρακάτω:
Πρώτον. Καταγγέλλουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμενων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, στην Κορεατική χερσόνησο και όπου γης που γίνονται για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών ενέργειας και δρόμων μεταφοράς και προκαλούν καταστροφές και εξαθλίωση στην περιοχή και οξύνουν το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα και στην περιοχή μας.
Δεύτερον. Καταγγέλλουμε την εμπλοκή και συμμετοχή της Ελληνικής κυβέρνησης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δίνοντας αέρα, γη και θάλασσες στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ιδιαίτερα εκφράζουμε την ανησυχία μας, μαζί με όλο το λαό, για τις δεσμεύσεις που η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε προς τις ΗΠΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, εκεί και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ Τραμπ. Δεσμεύσεις για επέκταση της αμερικανο-νατοϊκής βάσης της Σούδας, την παραχώρηση νέων βάσεων και λιμανιών (όπως στην Αλεξανδρούπολη κ.λπ.), την προετοιμασία της βάσης του Άραξου να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα για την προώθηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για το λαό μας.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι που εξελίσσεται στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης και άμεσα: Να ενημερώσει υπεύθυνα το λαό τι δεσμεύσεις ανέλαβε. Να αποσύρει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να κλείσει τη βάση της Σούδας και όλες τις άλλες αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα. Να φύγει ο νατοϊκός στόλος από τη Μεσόγειο.
Τρίτο. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ, καταπατώντας τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού. Απαιτούμε η ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την αμφιλεγόμενη στάση της και καθαρά να καταγγείλει την απαράδεκτη απόφαση Τραμπ και Ισραήλ. Να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα προ του 1967 με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ, όπως έχει αποφασίσει η ελληνική βουλή.
Τέλος, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει, άμεσα, όλα τα μέτρα για την προστασία των προσφύγων-μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας αλλά και την ικανοποίηση του δικαιώματός τους να τους επιτραπεί να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν.
Οι αντιπρόσωποι του 8ου Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ καλούμε τους δημοσιογράφους σε κάθε περίπτωση και σε κάθε μέσον που εργάζονται να ενημερώνουν τους εργαζόμενους και όλο τον ελληνικό λαό για όλα τα παραπάνω, προβάλλοντας την αλήθεια. Θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο χρέος μας ως λειτουργών της Ενημέρωσης.
Όχι περιορισμός στο απεργιακό δικαίωμα
Η κυβέρνηση ξαφνικά, μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, έφερε στη Βουλή για ψήφιση τροπολογία που καταργεί, ουσιαστικά, την απεργία, όπως το απαιτούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ο ΣΕΒ και η ΕΕ χρόνια τώρα. Βεβαίως, μπροστά στις έντονες αντιδράσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αναγκάστηκε –και για λόγους τακτικής- να την αποσύρει λέγοντας, όμως, ότι θα την επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρούν, μια ακόμα φορά, να ικανοποιήσουν το πάγιο αίτημα των καπιταλιστών –εργοδοτών για κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία που έχει κατακτηθεί από τους εργαζόμενους με πολύχρονους αγώνες και θυσίες.
Τους προειδοποιούμε! Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα –μαζί και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- δεν θα επιτρέψουμε τον περιορισμό είτε την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος.
Κάτω τα χέρια σας από την απεργία!
Ψήφισμα για την ΕΡΤ
Το 8ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ χαιρετίζει την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Είναι μια νίκη του αγώνα των εργαζομένων της, τους οποίους στήριξαν σθεναρά και έμπρακτα οι Ενώσεις των Δημοσιογράφων και φυσικά η Ομοσπονδία μας.
Δυόμισι χρόνια μετά ωστόσο η ανεξαρτησία της ΕΡΤ παραμένει ζητούμενο και παραμένουν σε εκκρεμότητα μια σειρά από ζητήματα που είναι εξαιρετικά σημαντικά για τους εργαζόμενους. Οι εκκρεμότητες αυτές αποτελούν τροχοπέδη για την λειτουργία του δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε πλαίσιο εργασιακής δικαιοσύνης τελικά προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.
Το 8ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ απαιτεί
1. Να ολοκληρωθεί ταχύτατα η διαδικασία συμψηφισμού μισθών υπερημερίας, αποζημιώσεων και κάθε είδους αποδοχών κατά τη διάρκεια του μαύρου. Δεν είναι μόνον δίκαιο αλλά και επιβεβλημένο για την πλήρη αναβίωση των εργασιακών σχέσεων και κατ’ επέκταση την ασφαλιστική κάλυψη της διετίας.
2. Να καταβληθούν επιτέλους τα οφειλόμενα δεδουλευμένα πρόσθετα των εργαζομένων της ΕΡΤ της περιόδου Νοεμβρίου 2012 και τον Ιούνιο 2013.
3. Να συμπληρωθεί επιτέλους η σύνθεση του ΔΣ της ΕΡΤ με τον δημοσιογράφο εκπρόσωπο των εργαζομένων όπως ορίζει ρητά ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
4. Να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία δομών της εταιρίας με αμιγώς ενημερωτικό έργο με την τοποθέτηση δημοσιογράφων, ως επικεφαλής, σύμφωνα με την πάγια πρακτική.
Ψήφισμα για νέες ατομικές συμβάσεις
Τα νέα πρότυπα ατομικών συμβάσεων , όπως τυποποιήθηκαν στο τέλος ΔΟΛ (νυν Alter ego), θέλουν να κατοχυρώσουν τους συσχετισμούς που επέβαλαν οι εργοδότες με πρόφαση την κρίση.
Πρόκειται για κατοχύρωση του κεφαλαίου κατά του εργαζόμενου και δη του δημοσιογράφου.
Το επίπεδο και η μορφή της αμοιβής είναι η μία πλευρά. Η άλλη, και βασικότερη, είναι η κατοχύρωση της διάθεσης της εργασίας προς τον εργοδότη χωρίς περιορισμούς ωραρίων, πόστου εργασίας, τύπου εργασίας, επιχειρηματικής μονάδας εργασίας, πνευματικών δικαιωμάτων, ακόμα και ευθύνης για το προϊόν της παραγωγής και για την οργάνωση της ενημέρωσης.
Άλλες πλευρές, όπως η παρακολούθηση και καταγραφή του εργαζόμενου ακόμα και στα προσωπικά του, ιατρικά, δεδομένα ή και η μετάθεση στον εργαζόμενο ακόμα και των ενδεχόμενων προστίμων των δικαστηρίων προς την επιχείρηση για παραβιάσεις του νόμου περί τύπου, προαναγγέλθηκαν, έτσι, με σαφήνεια για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η ως τώρα αντίδραση των σωματείων μας δεν ήταν στο ύψος των αναγκών.
Η ΠΟΕΣΥ οφείλει να οργανώσει την κλιμάκωση του αγώνα για να επανέλθουμε σε ρυθμίσεις της εργασίας και της ενημέρωσης με στοιχειώδεις όρους προστασίας του εργαζόμενου και της κοινωνίας, νομοθετικούς, και κυρίως συλλογικών συμβάσεων.
Ψήφισμα για Χρυσή Αυγή
Το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ ζητάει την επιτάχυνση των διαδικασιών στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Καταδικάζουμε κάθε επίθεση και κάθε απειλή σε βάρος συναδέλφων, αλλά και δημοκρατικών πολιτών, προσφύγων και μεταναστών.
Το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ ζητάει από τα ΜΜΕ να μην αντιμετωπίζουν τους υπόδικους και κατ’ ομολογίαν δολοφόνους ως πολιτικό κόμμα, αλλά ως εγκληματική οργάνωση και να σταματήσει η προβολή τους, πλην των θεμάτων που αποκαλύπτουν την εγκληματική δράση τους.
Ψήφισμα για την εφημερίδα «Μακεδονία»
Τα τελευταία μνημονιακά πέτρινα χρόνια, βιώνουμε τη συνολική αναδιάταξη του μιντιακού χώρου και την πλήρη αναμόρφωση του τομέα της ενημέρωσης, με ένα καινούργιο σκηνικό διαπλοκής να στήνεται στη μηντιακή βιομηχανία, πατώντας σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους και ένα κρανίου τόπο στα εργασιακά. Ειδικότερα στον χώρο του Τύπου, δεκάδες εφημερίδες έβαλαν λουκέτο με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων του κλάδου.
Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση στη Θεσσαλονίκη η διακοπή κυκλοφορίας των εφημερίδων του συγκροτήματος «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και προηγουμένως «Σπορ του Βορρά» μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και δύο μήνες οι απλήρωτοι επί 15μηνο εργαζόμενοι- με την εργοδοσία να επιχειρεί μεθοδεύσεις απαλλαγής των οφειλομένων με κόλπα «επιχειρηματικού ξεπλύματος» που ακολουθήθηκαν σε αθηναϊκά εκδοτικά συγκροτήματα (ΔΟΛ, Πήγασος).
Την ίδια ώρα, «πτωχευμένοι» και μη βαρόνοι του Τύπου, «παρκάρουν» τα εκατομμύρια των κερδών τους στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους. Όπως είδαμε και στις τελευταίες ανακαλύψεις των Paradise Papers, όπου περιλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Γιάννης Ρήγας και η διαχειρίστρια Β.Σουλοπούλου. Αυτοί που οδήγησαν την ιστορική εφημερίδα στην κατάρρευση – αφού πρώτα πήραν 10 εκατ. από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και 1.5 εκατ. Δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Η οποία, μετά την αλλαγή διοίκησης της, ψάχνει να βρει τα 96 εκατ. Ευρώ που δάνεισε στην εταιρία των αδελφών Ρήγα Sciens.
Τώρα οι διοικούντες την εφημερίδα απεργάζονται νέα σχέδια: να πτωχεύσουν την εταιρία, να βγει σε πλειστηριασμό ο τίτλος, να τον πάρει μία offshore και να ξαναβγάλουν την εφημερίδα απαλλαγμένη από χρέη, με όχημα ένα νέο σχήμα.
Το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ ζητάει από το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα αναδειχθεί να παρακολουθήσει το θέμα και να αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα να απαλλαγεί η επιχείρηση με την όποια διάδοχη κατάσταση από τα οφειλόμενα στους εργαζόμενούς της.
Ενεργοποίηση της ΠΟΕΣΥ και αναβάθμιση του Γενικού Συμβουλίου
Η ΠΟΕΣΥ ήταν το καταστάλαγμα του οράματος για ένα μαχητικό δευτεροβάθμιο όργανο που θα ένωνε τις δυνάμεις όλων των δημοσιογραφικών Σωματείων της χώρας σε κοινό αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων, για τη δημοσιογραφία και για την ελευθερία της έκφρασης, ύστερα από πολύχρονες προσπάθειες, προσδοκία και επιδίωξη δεκαετιών στο χώρο των δημοσιογράφων. Ένα πρόπλασμα για το Συνδικάτο Τύπου στο οποίο θα συμμετείχαν όλα τα Σωματεία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ αποκτώντας μεγαλύτερη δύναμη στους αγώνες τους.
Ήταν το ευτυχές αποτέλεσμα της πολύχρονης και επίμονης προσπάθειας κάποιων ιδεολόγων συνδικαλιστών (όπως ο Νίκος Καραντηνός, ο Μίμης Γκλαβάς, ο Γιώργος Τσαπόγας,ο Γιώργος Κορωναίος) να σπάσουν το σκληρό κατεστημένο της εποχής τους και τις συντηρητικές συντεχνιακές αντιλήψεις, σύμφωνα με τις οποίες οι δημοσιογράφοι ήταν μία «ελίτ» που δεν είχαν σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και που κυνηγούσαν, σε κυβερνητικούς διαδρόμους, προνόμια, αντί να διεκδικεί δικαιώματα μαχητικά.
Μετά από 22 χρόνια (ή 24 αν συμπεριλάβουμε την έναρξη των διαδικασιών) η ΠΟΕΣΥ πρέπει να ξαναβρεί τον ρόλο και τον στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε, για να αντιμετωπίσει:
• την πλήρη καταβαράθρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων που ζουν πλέον σε συνθήκες ανεργίας, φτώχειας και ανασφάλειας και συχνά προσβολής της αξιοπρέπειάς τους
• την έκπτωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και
• τη μεθοδευμένη κατάργηση της συνδικαλιστικής συμμετοχής και δράσης με νόμους αντεργατικούς, όπως η πρόσφατη επιχειρούμενη κατάργηση του δικαιώματος κάθε εργαζόμενου στην απεργία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, πλέον, λίγοι τολμούν να βάλουν υποψηφιότητα για συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι σε ένα Μέσο καθώς σε ορισμένα από αυτά απαγορεύεται, με ποινή απόλυσης, ακόμη και απλή αναφορά σε συνδικαλιστικά θέματα.
Ως εκ τούτου προτείνουμε, η ΠΟΕΣΥ να αναλάβει έμπρακτα και μαχητικά τον ηγετικό της ρόλο για:
- Την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του δημοσιογράφου, το δικαίωμά του να εργάζεται υπεύθυνα, ελεύθερα με στόχο και κριτήριο την ολόπλευρη και αμερόληπτη ενημέρωση του πολίτη. Δικαίωμα που υπονομεύεται, παραμορφώνεται κάτω από το βάρος επιτακτικής ανάγκης για εργασία από τη μια και, από την άλλη, μίας συνεχούς κατάπτωσης των αξιών και ενός αυξανόμενου εκχυδαϊσμού.
- Τη διασφάλιση της θεμελιώδους αρχής, ότι η πληροφορία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας και την προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών να πληροφορούνται και να πληροφορούν για τα πάντα, σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας, ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
- Τη διαρκή αναβάθμιση του μορφωτικού-πνευματικού επιπέδου του δημοσιογράφου, ώστε αυτός να αναδεικνύεται σε παράγοντα πλήρους και αμερόληπτης πληροφόρησης.
- Την υπεράσπιση και διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, όταν απειλείται ή περιορίζεται από θεσμικά ή εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας καθώς και από το συγκεντρωτικό έλεγχο των Μ.Μ.Ε.
- Τη θεσμική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του δημοσιογράφου και της εκτέλεσης του έργου του, πάντα με την αυστηρή τήρηση των κανόνων δεοντολογίας και το σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών. Και τέλος, αλλά όχι τελευταίο
- Την εξασφάλιση της ανεμπόδιστης άσκησης των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης, και κοινωνικής δικαιοσύνης, και
- Την αγωνιστική δράση για την αδέσμευτη ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος.
Σε ότι αφορά το ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ώστε να γίνει πιο ουσιαστικός, να συνεδριάζει τακτικότερα αλλά και να αποκτήσει τον καίριο παρεμβατικό ρόλο που του επιβάλλει το καταστατικό, στο οποίο αναφέρεται ότι:
Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. εκτελεί χρέη Πανελλαδικού Συνεδρίου κατά το μεταξύ δύο Συνεδρίων χρονικό διάστημα. Το αντικαθιστά σε της της εξουσίες και αρμοδιότητες, παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων του Συνεδρίου, υποδεικνύει τα πρόσφορα για την εφαρμογή της μέτρα, εποπτεύει για την πιστή τήρηση και εφαρμογή του Καταστατικού και των αποφάσεων του Συνεδρίου και αναμορφώνει κατ’ έτος τον τριετή προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας που έχει ψηφίσει το Συνέδριο.
Τέλος, προτείνουμε να συγκροτηθούν επιτροπές από συναδέλφους για τη μελέτη ή οργάνωση σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, στη βάση που και το καταστατικό τους ΠΟΕΣΥ προβλέπει και συγκεκριμένα:
α) Διεθνών σχέσεων (Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων).
β) Δεοντολογίας.
γ) Νέας τεχνολογίας.
δ) Εργασιακών (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας), ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.
ε) Οργάνωσης αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
στ) Συνθηκών εργασίας.
ζ) Πνευματικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντολογικών και άλλων εκδηλώσεων.
Δημιουργία Παρατηρητηρίου Συνθηκών Εργασίας στα ΜΜΕ
Προτείνουμε όπως αναβαθμιστεί ο ρόλος του Γενικού Συμβουλίου με τη δημιουργία Εργασιακού Παρατηρητηρίου με στόχο την καταγραφή όλων των εργοδοτικών αυθαιρεσιών στα ΜΜΕ και τη σύνταξη ετήσιας έκθεσης που θα υποβάλλεται προς το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.
Ολοένα και περισσότερο γίνονται αντιληπτά φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που τείνουν να αποτελέσουν μια «νέα πραγματικότητα» στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Συχνά-πυκνά οι αυθαιρεσίες αυτές δεν αντιμετωπίζονται ούτε με προσφυγή στα συνδικαλιστικά σωματεία, ούτε με προσφυγή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας.
Πληθώρα αντεργατικών νόμων αποτελεί τροχοπέδη για την προσφυγή των μελών ενός Σωματείου στη δικαιοσύνη.
Το πλήθος δε, των αυθαιρεσιών δεν δύναται να αντιμετωπιστεί εξολοκλήρου από τα Σωματεία μας.
Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:
1. Δημιουργία τράπεζας δεδομένων για να αποτυπωθεί το σύνολο των αυθαιρεσιών αυτών, που ανάλογα με την περίπτωση, άλλοτε στόχος είναι η μείωση της επαγγελματικής υπόστασης του δημοσιογράφου και άλλοτε η παρεμπόδιση του έργου τους.
2. Σύνταξη ετήσιας έκθεσης από το Εργασιακό Παρατηρητήριο για όλα αυτά που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον Τύπο. Η έκθεση να αποστέλλεται και στη Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων, ζητώντας στήριξη και αρωγή για την ανάσχεση της φαλκίδευσης του ρόλου των δημοσιογράφων.
3. Η σύνταξη της έκθεσης θα μπορεί να περιλαμβάνει και επώνυμες καταγγελίες μελών των Σωματείων των Ενώσεων, πλην όμως θα προστατεύεται το απόρρητο της ταυτότητας όσων προβαίνουν σε καταγγελία και θα αναφέρεται το γενικό πλαίσιο της καταγγελίας.
4. Η ετήσια έκθεση με την καταγραφή όλων των εργοδοτικών αυθαιρεσιών να δίνεται στην δημοσιότητα σε ειδική Συνέντευξη Τύπου για να ενημερώνεται το κοινό για την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ.
Την εποπτεία για την λειτουργία του οργάνου να έχει το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.
Fake news και δεοντολογία στη πράξη
Τα “fake news” ή αλλιώς «ξέπλυμα» μιας είδησης αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των πολιτών της χώρας, αλλά συχνά-πυκνά και μέρος της δικής μας κοινότητας.
Παρά το γεγονός ότι αποτελεί υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου η διασταύρωση της πληροφορίας, στις σημερινές συνθήκες εργασίας πολλοί είναι θύματα παραπληροφόρησης.
Με τη ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου και την ανυπαρξία ελέγχου από την Πολιτεία, πολλές «πειρατικές» ιστοσελίδες λειτουργούν αντιγράφοντας αληθινές ειδήσεις από έγκυρα μέσα, προκειμένου να ενσωματώσουν και άλλες “ειδήσεις” με γεγονότα που ουδέποτε συνέβησαν. Ωστόσο στο υποσυνείδητο του κοινού λαμβάνονται ως αληθινές.
Επίσης, στην απέλπιδα προσπάθειά τους για την προσέλκυση «χτυπημάτων» (clicks) σε ιστοσελίδες του διαδικτύου προβάλλονται τίτλοι και φωτογραφίες που δεν συνάδουν με την ουσία του δημοσιογραφικού έργου.
Πρόσφατο άλλωστε είναι το παράδειγμα από ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ στις 20.11.2017. Ακέφαλα πτώματα τροχαίων, προβολή βίντεο, φωτογραφιών που περιέχουν σχεδόν πορνογραφικό υλικό, τίτλοι που προσβάλλουν ανθρώπινα δικαιώματα και θεματολογία που συχνά αποτελεί προϊόν έριδας μεταξύ εκδοτικών συμφερόντων, ραδιοφωνικές εκπομπές που προωθούν τον διχασμό της κοινής γνώμης για γεγονότα δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με αυτά που πραγματικά απασχολούν τους πολίτες ή αποκρύπτουν από τους πολίτες σημαντικά θέματα, όπως και δημοσιεύματα που αναπαράγουν -χωρίς δημοσιογραφικό έλεγχο- υλικό από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατακλύζουν τον Τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο.
Γι’ αυτό προτείνουμε τη δημιουργία Επιτροπής Δεοντολογίας με σκοπό την καταγραφή, σε ετήσια βάση, αυτού του υλικού.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα προτείνει γενικές οδηγίες προς τους συναδέλφους έτσι ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο σχετικά δημοσιεύματα.
Ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι οφείλουμε να καταδείξουμε ότι ούτε είμαστε διατεθειμένοι να συντηρούμε αυτή την κατάσταση, ούτε την υποκρύπτουμε.
Το Γενικό Συμβούλιο θα εισηγείται σχετική ετήσια έκθεση και με ευθύνη του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ θα εκδίδονται οι γενικές οδηγίες προς τα μέλη των Ενώσεων.
Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας, δεν θα έχει καταγγελτικό χαρακτήρα αλλά συμβουλευτικό: θα εντοπίζει τις δημοσιογραφικές αυθαιρεσίες σε γενικό πλαίσιο και ουδεμία σχέση θα έχει με τα Πειθαρχικά Όργανα των Ενώσεων, που έχουν άλλο έργο και ρόλο.
Η ΠΟΕΣΥ έχει εδώ και πολλά χρόνια προβάλλει τη δημιουργία Κώδικα Δεοντολογίας. Είναι καιρός να προχωρήσει ένα ακόμα βήμα στη εφαρμογή του.