Προσφυγή της ΠΟΕΣΥ στους πολιτικούς αρχηγούς για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση
Με επιδίωξη τη δημιουργία μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που να ανταποκρίνεται στο δημοκρατικό και συνταγματικό της ρόλο, αλλά και τις ανάγκες των καιρών, η ΠΟΕΣΥ απηύθυνε στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς την ακόλουθη επιστολή:
“Μετά το «μαύρο» του περασμένου Ιουνίου στη δημόσια ενημέρωση, με τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ, τώρα σχεδιάζεται ένα υποκατάστατο του καταργημένου φορέα, το οποίο μόνο καθ’ ευφημισμό θα μπορεί να αποκαλείται «Δημόσια Τηλεόραση» (Δ.Τ.) ή ΝΕΡΙΤ.
Και θα αποτελεί ένα δύσμορφο και δυσλειτουργικό υποκατάστατο της ΕΡΤ, αφού παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για «ελληνικό BBC», ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας σχεδιάζεται με προδιαγραφές επιπέδου τοπικού καναλιού, ακυρώνοντας τις διακηρύξεις κυβερνητικών στελεχών περί δημιουργίας ενός νέου, ανεξάρτητου, πολυφωνικού και ποιοτικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Αντ’ αυτού, δημιουργείται ένας συρρικνωμένος αθηνοκεντρικός οργανισμός, που φιμώνει και εξαφανίζει την περιφέρεια.
Ο επί σχεδόν 8 μήνες αποκλεισμός της λειτουργίας των ραδιοφώνων της περιφέρειας, της ΕΤ3 και των κατά τόπους σταθμών της ΕΡΤ αλλά και η έμπρακτη πολιτική συρρίκνωσης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και στραγγαλισμού της ελεύθερης και αμερόληπτης πληροφόρησης, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί την υποχρέωση που επιβάλλει το Σύνταγμα για την πλήρη ανταπόκριση της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στις κοινωνικές ανάγκες και την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.
Ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας τελικά σχεδιάζεται με ελάχιστο προσωπικό, σε σχέση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, έτσι ώστε να μη μπορεί να είναι ανταγωνιστικός για τα ιδιωτικά κανάλια, ενώ η παραγωγή μεγάλου μέρους των προγραμμάτων του παραδίδεται σε ιδιώτες. Εξωτερικές παραγωγές τις οποίες ο Πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει αμαρτωλές.
Και προφανώς το δημοσιογραφικό δυναμικό της «Δ.Τ.», της ΝΕΡΙΤ ή όπως αλλιώς θα λέγεται, θα περιορίζεται στην κάλυψη των απολύτως απαραίτητων, για να δικαιολογείται η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους. Δημιουργείται έτσι μια δημόσια ραδιοτηλεόραση για την οποία έχουν εκφραστεί αρνητικά τόσο η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όσο και η EBU.
Πώς θα γίνει ανταγωνιστική η δημόσια τηλεόραση όταν προκηρύσσονται μόλις 132 θέσεις εργασίας για τη ΝΕΡΙΤ, με αποτέλεσμα να χάνονται περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας δημοσιογράφων της ΕΡΤ, όπως καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ, εκφράζοντας ταυτόχρονα «τη ριζική διαφωνία της για τον αδιαφανή τρόπο πρόσληψης του προσωπικού, καθώς το σύστημα μοριοδότησης που επελέγη ευνοεί τους υποψήφιους χωρίς καμία εργασιακή εμπειρία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση έναντι των απολυμένων συναδέλφων της ΕΡΤ, ολοκληρώνοντας έτσι το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ της 11ης Ιουνίου 2013».
Με την εξαφάνιση εκατοντάδων θέσεων εργασίας, επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο, που έχει φθάσει σε ύψος ρεκόρ. Με τα Ταμεία μας λεηλατημένα, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και με εργαζόμενους και συνταξιούχους σε καθεστώς ανασφάλειας.
Ο στραγγαλισμός της περιφέρειας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόλις 15 δημοσιογράφοι προβλέπονται για την ΕΤ3 και κανένας για την υπόλοιπη Ελλάδα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, η ΕΣΗΕΜ-Θ επισημαίνει ότι «η προκήρυξη μόλις 15 θέσεων εργασίας για δημοσιογράφους στη ΝΕΡΙΤ δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το πώς αντιλαμβάνονται οι δημιουργοί του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα το ρόλο της Θεσσαλονίκης: ως έδρα ενός στοιχειώδους ανταποκριτικού γραφείου. Οι διαδοχικές δεσμεύσεις όλων των πολιτικών προσώπων που εδώ και επτά μήνες υπόσχονταν ότι θα σχηματίσουν έναν αναβαθμισμένο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και σε διάφορους τόνους αναπαρήγαγαν τη ρητορική για την αξία της περιφέρειας οριστικά πέφτουν στο κενό, μαζί με την αξιοπιστία τους. Οι συνέπειες από την ακύρωση της Θεσσαλονίκης ως έδρας άρτιου και αυτόνομου ενημερωτικού σχήματος δεν έχουν τοπική μόνο εμβέλεια: χαρακτηρίζουν το σύνολο της κυβερνητικής αντίληψης για την ενημέρωση ως δημόσιο αγαθό και καθιστούν εξ ορισμού αδόκιμο το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα της ΝΕΡΙΤ».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), εκφράζοντας τη βούληση και των άλλων Ενώσεων Συντακτών-μελών της Ομοσπονδίας, ζητάει –πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις, που θα αποβούν μοιραίες για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης-, να του δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξει και προφορικά τις θέσεις του προς τους αποδέκτες της αποστολής.
Με στόχο να δημιουργηθεί εξαρχής μία ΕΡΤ που θα ανταποκρίνεται στο συνταγματικό της ρόλο και όχι στις μικροκομματικές ανάγκες της εκάστοτε κυβέρνησης, σας καλούμε να φέρετε το θέμα στη Βουλή, προκειμένου να τοποθετηθούν τα μέλη του κοινοβουλίου.”
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.
Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.