Συμπαράταξη I.P.I. – SEEMO και ΠΟΕΣΥ για την ελευθερία της έκφρασης
Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 13/11 οι 3ήμερες επαφές του I.P.I. και του SEEMO με Κυβερνητικούς και Κοινωνικούς παράγοντες, για τον νόμο περί τύπου και τις επιπτώσεις του στην ελευθεροτυπία και την ελευθερία της έκφρασης. Τις επαφές συνεπικουρούσαν η ΠΟΕΣΥ , δια της Εφόρου Νέλλης Κατσαμά, και η EFJ, δια του μέλους της Ε.Ε. Γιάννη Κοτσιφού.
Οι επαφές αφορούσαν – και παρατίθενται με τη χρονική σειρά των συναντήσεων –, τη διαρκή επιτροπή της Βουλής για τη Δημόσια Διοίκηση, Δημόσια Τάξη και Δικαιοσύνη, τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελευθέριο Κρέτσο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νικόλαο Παρασκευόπουλο, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπροσώπους Μέσων και θιγόμενους δημοσιογράφους από την στρεβλή εφαρμογή του νόμου στη χώρα.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΟΕΣΥ, πήραν μέρος, ο Πρόεδρος, η Ταμίας και η Έφορος της ΠΟΕΣΥ, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΣΘΕ Δημήτρης Χορταργιάς, οι νομικοί σύμβουλοι της Ομοσπονδίας Αθηνά Βέρροιου, της ΕΣΗΕΜΘ Στρατής Μαυραγάνης και της ΕΣΗΕΠΗΝ Χρύσα Βουλδή.
Όπως τόνισε κατά τις επαφές με τους εκπροσώπους των διεθνών οργανώσεων ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς, ” Εξ αιτίας μιας διαστρεβλωμένης αντίληψης της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας, έχει αναπτυχθεί μια βιομηχανία αγωγών κατά δημοσιογράφων και εκδοτών, που απειλεί το δικαίωμα και την υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε, το δικαίωμα του κοινού να ενημερώνεται και τελικά την ποιότητα του δημοκρατικού διαλόγου.
Ακόμη και μια καυστική κριτική μπορεί να προκαλέσει την καταδίκη του δημοσιογράφου από ποινικό ή αστικό δικαστήριο ή και από τα δύο. Έτσι. ο δημοσιογράφος παύει να είναι λειτουργός της ενημέρωσης και εισέρχεται άθελά του σε μία ιδιότυπη ομηρία. Φιμώνεται, χάνει την ανεξαρτησία του.
Αυτονόητο είναι ότι η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις μέλη της έχουν επανειλημμένα καταδικάσει αυτήν την πρακτική που επηρεάζει την ανεξαρτησία του Τύπου και επιβάλλει μια μορφή αντισυνταγματικής προληπτικής λογοκρισίας.
Φυσικά, χαρακτηρίζοντας το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ως «θετικό βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν πιστεύω πως λύνει ριζικά το πρόβλημα. Και αλλά πολλά πρέπει να γίνουν, προκειμένου να πάψει να λειτουργεί η βιομηχανία αγωγών κατά των δημοσιογράφων.”
Βεβαίως, δεν διεκδικούμε ατιμωρησία, τόνισε ο κος Κουμπιάς, ούτε να λειτουργούν ασύδοτα τα ΜΜΕ. Επιμένουμε ωστόσο, κατέληξε, στην πάγια θέση του κλάδου, που είναι η επιτακτική ανάγκη αλλαγής του υπάρχοντος νομικού συστήματος, με ένα άλλο το οποίο θα διέπεται από τη λογική της άμεσης και ουσιαστικής επανόρθωσης και αποκατάστασης αυτών που αποδεδειγμένα θίγονται.
Η κα Αθηνά Βέρροιου, επεσήμανε ότι σύμφωνα με το νόμο 1178/1981, που είναι ακόμη σε ισχύ, τα ελάχιστα προβλεπόμενα όρια αποζημίωσης κατά των δημοσιογράφων, έχουν ως αποκλειστικό σκοπό να τρομοκρατήσουν τον Τύπο, και να τον αποτρέψουν να προβεί σε αποκαλύψεις ή δυσμενή σχόλια. Οι διατάξεις του νόμου αυτού αποτελούν μια μορφή προληπτικής λογοκρισίας. Αν ο δημοσιογράφος ή ο εκδότης, καταδικαστούν, θα πρέπει να πληρώσουν υπέρογκα ποσά σε αποζημιώσεις ανεξαρτήτως του βαθμού της υπαιτιότητας, ή την σοβαρότητα της προσβολής ή της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης των διαδίκων. Αναφέρθηκε δε και στην περίπτωση που το 2010 το Ανώτατο Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ανωτέρω διατάξεις δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα, διότι παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας.
Η κα Βουλδή έκανε ιδιαίτερη αναφορά, σε παραδείγματα καταχρηστικής άσκησης αγωγών και μηνύσεων, ελέω της ύπαρξης του νόμου , εναντίον δημοσιογράφων που η ΕΣΗΕΠΗΝ έχει υπερασπιστεί, ενώ αναφέρθηκε και πρωτιά , για την χώρα μας , να ενάγεται το πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο Ένωσης Συντακτών(ΕΣΗΕΠΗΝ) , για ανακοίνωση διαμαρτυρίας , που εξέδωσε και ανάρτησε στην ιστοσελίδα του , λόγω απόλυσης εργαζομένου από εφημερίδα .
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η προσωπική περιπέτεια του προέδρου της ΕΣΗΕΣΘΕ και της περιπέτειας μελών της Ένωσης του από το φαινόμενο της βιομηχανίας αγωγών , εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ ακόμα και από δημόσια πρόσωπα, αλλά και οικονομικούς παράγοντες, που με την απειλή διεκδίκησης αποζημιώσεων χιλιάδων ευρώ , κρατούν σε «ιδιότυπη» ομηρία τους δημοσιογράφους.
Η ΠΟΕΣΥ στην προσπάθεια αποκατάστασης της συνταγματικότητας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, θα συμμετέχει στην διαβούλευση του σχεδίου νόμου, που έχει καταθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και θα εκθέσει τις απόψεις και τις θέσεις της προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ενημερώνουν το κοινό, ώστε η ενημέρωση και η δημοσιογραφία να μην εξαρτώνται από νόμους που “δολοφονούν” την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου.