Αφιέρωμα στον Κ.Καστοριάδη
Με βασικό μήνυμα «Υπερασπιστείτε τη Δημοσιογραφία» και το δικαίωμα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης πραγματοποιήθηκε σήμερα συμβολική δίλεπτη στάση εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Ε.Ο.Δ.), και στη χώρα μας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) και οι Ενώσεις Συντακτών.
Η ελεύθερη και η απρόσκοπτη ενημέρωση της κοινής γνώμης και η αυτονομία των λειτουργών της ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στο τριήμερο συνέδριο-αφιέρωμα στον Κορνήλιο Καστοριάδη που οργάνωσαν η Π.Ο.Ε.ΣΥ. και η “Σύγχρονη Δελφική Αμφικτυονία”.
Για το έργο του στοχαστή της αυτονομίας και τη συμβολή του αναφέρθηκαν ο τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο καθηγητής Γεώργιος Οικονόμου, ο Πρόεδρος της “Σύγχρονης Δελφικής Αμφικτυονίας”, Απόστολος Αποστολόπουλος, ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α., Πάνος Σόμπολος και ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΣΥ., Δημήτρης Τσαλαπάτης.
Μεταξύ των εισηγητών ήταν επίσης οι δημοσιογράφοι Γιώργος Δουατζής και Νίκος Σταμάτης.
Στα πλαίσια του συνεδρίου παρουσιάστηκε η ταινία του Τάκη Χατζόπουλου με τη συνέντευξη του Κορνήλιου Καστοριάδη στην Τέτα Παπαδοπούλου.
Επίκαιρος και για το μήνυμα της σημερινής καταγγελίας σε όλη την Ευρώπη «Υπερασπιστείτε τη Δημοσιογραφία», ο κριτικός λόγος του Κορνήλιου Καστοριάδη, αφού και ο ίδιος έχει έγκαιρα καταγγείλει:
«Όλα τα αλέθουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα δίκτυα συνενοχής είναι παντοδύναμα. Σήμερα, τις αποκλίνουσες και ετερόδοξες φωνές δεν τις καταπνίγουν ούτε η λογοκρισία ούτε οι εκδότες. Τις καταπνίγει η γενικευμένη εμπορευματοποίηση». Και όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, είναι η μεγάλη αλήθεια των ημερών.
Οι δημοσιογράφοι με τη σημερινή συμβολική στάση εργασίας καταγγέλλουν:
Την κατάρρευση της ποιότητας στη δημοσιογραφία υπό το βάρος του άκρατου ανταγωνισμού και εμπορευματοποίησης, που επικρατούν στους χώρους των επιχειρήσεων των ευρωπαϊκών ΜΜΕ.
Την απορύθμιση των εργασιακών συνθηκών συνεπεία της συστηματικής καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Τη δόλια επιβολή άτυπων εργασιακών σχέσεων υπό την απειλή της υποαπασχόλησης και της ανεργίας, μελανών σημείων των χαλεπών οικονομικών συγκυριών.
Τις πολιτικές πιέσεις, που ευτελίζουν την επαγγελματική αξιοπρέπεια και πλήττουν τη συντακτική ελευθερία με αποτέλεσμα την ισοπέδωση του δημοσιογραφικού έργου και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στη δημοσιογραφία.
Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ΜΜΕ της Ευρώπης επαγρυπνούν και αγωνίζονται για να ανατρέψουν τις δυσμενείς εργασιακές συνθήκες, οι οποίες πλήττουν καίρια την ποιότητα της δημοσιογραφίας και έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες στην ενημέρωση της κοινής γνώμης.