10ο θερινό σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας στα Χανιά
Το 10ο θερινό σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, έγινε και φέτος στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά. Πρόκειται για μία εξαιρετική εκπαιδευτική δράση που συνδιοργανώνεται από τα Τμήματα Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εργαστηρίου Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του ΕΚΠΑ και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ψυχή της δράσης και φέτος όπως και κάθε χρόνο ο αναπληρωτής καθηγητής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Αντώνης Σκαμνάκης.
Και φυσικά ο Γιάννης και η Ελένη Γαρεδάκη. Χωρίς αυτούς τους υπέροχους ευπατρίδες θα ήταν αδύνατη η εν λόγω μακροχρόνια δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.
Φέτος στην έναρξη των εργασιών συμμετείχαν η ΠΟΕΣΥ, διά της προέδρου της κας Έλενας Ριζεάκου αλλά και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων κος Γιώργος Τσιγκλιφύσης της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και κος Κυριάκος Κορτέσης της ΕΣΗΕΠΗΝ που είναι και η τοπική Ένωση. Επίσης ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ κος Αιμίλιος Περδικάρης και ο Γ.Γ. Ενημέρωσης κος Δημήτρης Γαλαμάτης. Σημαντική ήταν και η συμβολή στη διοργάνωση του θερινού σχολείου του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Ρέθυμνο Μιχαήλ Λαμπαθάκη.
Όλοι οι ομιλιτές αναφέρθηκαν στη σημασία της περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας ώστε να αναδειχθεί η σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης και οι δυνατότητες αντιμετώπισής της και τόνισαν τον πολύτιμο και πολύπλευρο ρόλο του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου ως φορέα διάχυσης τη γνώσης και πεδίο σύμπραξης επιστημονικών, δημοσιογραφικών και θεσμικών φορέων.
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών Έλενα Ριζεάκου αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στο ΙΕΤ, χαρακτήρισε «ευπατρίδη» τον εμπνευστή του ΙΕΤ και του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη Γαρεδάκη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν παραδοσιακό εκδότη – δημοσιογράφο, ενώ χαιρέτισε τη συμβολή των Αντώνη Σκαμνάκη και Αιμίλιου Περδικάρη για την πραγματοποίηση του Θερινού Σχολείου, τονίζοντας ότι κάθε πρωτοβουλία φέρει «την ψυχή των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από αυτή». Ειδικότερα, για την περιβαλλοντική δημοσιογραφία η κα Ριζεάκου επεσήμανε ότι η πολιτική και η οικονομία κάθε χώρας συναρτώνται άμεσα από το περιβάλλον αυτής και τόνισε την αξία του Θερινού Σχολείου «το οποίο δίνει γερές βάσεις σε νέους δημοσιογράφους», καθώς «η σύγχρονη δημοσιογραφία απαιτεί διαρκή μελέτη, συνδυαστική σκέψη, εμπειρική γνώση και ανάδειξη της αλήθειας».
Η ομιλία της προέδρου της ΠΟΕΣΥ έχει ως εξής:
“Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα εδώ και ευχαριστώ θερμά όλους τους διοργανωτές για την πρόσκληση.
Τα Πανεπιστήμια, το ΑΠΕ, τους Δήμους, την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο και βέβαια το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου που μας φιλοξενεί σε αυτό το σπουδαίο και πρωτοποριακό πρόγραμμα, το βιωματικό σεμινάριο περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας.
Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών και των δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια για την ίδια την ουσία του περιβαλλοντικού τομέα στη δημοσιογραφία -που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη σημασία που της δίνουμε -ακόμη και σήμερα.
Γιατί, παρότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν μπει δυναμικά στη δημόσια συζήτηση και απασχολούν την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική, η πραγματική διάσταση αυτού του ρεπορτάζ -έχω τη γνώμη, πως δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί στην πραγματικά μεγάλη διάσταση που κατέχει στον κόσμο μας.
Ούτε από τους δημοσιογράφους ούτε από τα Μέσα Ενημέρωσης ούτε από τη δημόσια συζήτηση.
Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Ευρώπη, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αλλεπάλληλες κρίσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή -οικονομική, ενεργειακή, επισιτιστική, ανθρωπιστική έφεραν στο προσκήνιο δυναμικές συζητήσεις και μελέτη αυτού που λέμε περιβαλλοντικός παράγων σε όλες του τις διαστάσεις.
Θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η βιοποικιλότητα και η προστασία των θαλασσών, η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ανακύκλωση είναι μερικά από τα ζητήματα που δεν έχουν ακριβώς τη θεωρητική οικολογική μορφή που βλέπαμε μέχρι σήμερα αλλά ξετυλίγουν σιγά σιγά το νήμα της σπουδαιότητας που κρύβουν βαθιά μέσα τους -την ίδια την ουσία της πολιτικής και της οικονομίας.
Η τροφή και η ενέργεια είναι οι δυο βασικοί πυλώνες της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξη και η βάση κάθε πολιτισμού. Ο αγώνας των χωρών να κατέχουν επαρκώς αυτά τα αγαθά είναι η βάση κάθε σύγκρουσης και πολέμου, από τη βαθιά αρχαιότητα έως και σήμερα- αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Οι πολιτικές και οι οικονομίες χτίζονται με βάση αυτά τα στοιχεία -τα περιβαλλοντικά.
Από το περιβάλλον μιας χώρας, τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, τη γη και τη θάλασσα, τον αέρα και τον ήλιο της, πηγάζει η γεωπολιτική και η γεωστρατηγική πολιτική.
Η οικονομία και ο πολιτισμός μιας χώρας, ενός έθνους είναι αποτέλεσμα του φυσικού της περιβάλλοντος.
Πως να μην ασχοληθούμε σοβαρότατα λοιπόν.
Πως να μην προφυλάξουμε το φυσικό μας περιβάλλον σαν τα μάτια μας.
Πως να μην το γνωρίσουμε, να μη το μελετήσουμε, να μην κάνουμε την αυτοκριτική μας σαν λαοί και σαν ανθρωπότητα.
Η τροφή μας, η κίνηση μας η ίδια η αναπνοή μας, η ύπαρξη μας εξαρτάται από αυτό.
Αυτός ο πανέμορφος μπλε πράσινος Πλανήτης που μας φιλοξενεί έχει τους δικούς του νόμους από τη μια, αλλά από τη άλλη μας κλείνει το μάτι καιρό τώρα και μας προειδοποιεί πως η υπερκατανάλωση του δυτικού κόσμου, η αλόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων, η έλλειψη σεβασμού, και η αλαζονική κερδοσκοπία δεν είναι στοιχεία αφθονίας -είναι στοιχεία ανοησίας.
Η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος.
Η Κρήτη που μας φιλοξενεί σήμερα είναι κυριολεκτικά ο τόπος της αφθονίας.
Εδώ γεννήθηκε το κέρας της Αμάλθειας.
Το Κέρας της αφθονίας, σύμβολο της υπερχείλισης των δώρων της ζωής, με τη μορφή ενός μεγάλου δοχείου σε σχήμα κέρατος ζώου, το οποίο ξεχειλίζει από φυσικά προϊόντα: φρούτα, άνθη, καρπούς.
Ακριβώς για να καταδείξει ο μύθος – και ο μύθος έχει λόγο αληθή, τι άλλο -τον πλούτο αυτής της γης και του περιβάλλοντος της.
Αγαπητοί φίλοι,
Στη σύγχρονη δημοσιογραφία έχουμε ανάγκη από μελέτη, συνδυαστική σκέψη, βαθιά εμπειρική γνώση, ευαισθησία και αλήθεια.
Και εσείς, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου καταφέρατε με αυτό το πρόγραμμα να βάλετε μια ουσιαστική βάση στους φοιτητές σας -στους μελλοντικούς συναδέλφους μου.
Δεχθείτε παρακαλώ τα συγχαρητήρια μου και εύχομαι σε όλους σας ένα όμορφο καλοκαιρινό ταξίδι στην ευλογημένη γη του Δία.
Θα κλείσω με μια λέξη στους φοιτητές που είχαν την πρόνοια και την ευφυΐα να διαλέξουν αυτό το μάθημα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, να θυμάστε ότι οι Μύθοι κρύβουν Αλήθειες και η ελληνική γλώσσα βαθιά νοήματα.
Το άλλο πρόσωπο του Δία του Ψηλορείτη ήταν ο Πλούτωνας, ο θεός στα βάθη της γης.
Η λέξη πλούτος προέρχεται όχι από τον υψιπετή Δία αλλά από τον χθόνιο Πλούτωνα -το άλλο πρόσωπο του Θεού.
Αυτό για όσους σας πουν ποτέ πως το οικονομικό ή το πολιτικό ρεπορτάζ είναι σπουδαιότερο από το περιβαλλοντικό.
Σας ευχαριστώ πολύ.”
https://www.haniotika-nea.gr/10o-therino-scholeio-perivallontikis-dimosiografias/