ΠΟΕΣΥ: Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τα SLAPPs.
Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιουλίου 2023. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και ο Β’ Αντιπρόεδρος Γιώργος Γαβαλάς, καθώς και η νομική σύμβουλος Χρύσα Σαλαβράκου. Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθεί ο Υπουργός για τις διαστάσεις που λαμβάνει στην Ελλάδα το φαινόμενο της βιομηχανίας αγωγών κατά δημοσιογράφων.
Η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ έθεσαν υπόψη του κ. Υπουργού τις προτάσεις που έχουν διαμορφώσει οι Ενώσεις, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, αλλά και στο πνεύμα των αποφάσεων που πήρε αυτές τα ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ενημέρωσαν επίσης τον κ. Υπουργό ότι λειτουργεί πλέον το παρατηρητήριο SLAPPs μέσω του ιστότοπου της ΠΟΕΣΥ, όπου μπορούν να καταφύγουν επικουρικά οι συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν τέτοιες αγωγές.
Καθώς η κατάχρηση νομικών διαδικασιών για τον εκφοβισμό και τη φίμωση των δημοσιογράφων εξελίσσεται σε μάστιγα κατά της ελευθερίας του Τύπου διεθνώς, έχει διαφανεί η ανάγκη προστασίας των δημοσιογράφων και της ενημέρωσης. Προκειμένου όμως να γίνει αυτό εφικτό, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ενός αρραγούς μετώπου απέναντι στη βιομηχανία αγωγών, τόσο νομοθετικού όσο και πολιτικού. Η κινητοποίηση των Ευρωπαϊκών Θεσμών είναι πολύ σημαντική και επιβάλλεται να μην υπάρξουν υπαναχωρήσεις και εκπτώσεις στη διαδικασία έκδοσης σχετικής Οδηγίας, προκειμένου να υπάρξει ενιαία νομοθετική ρύθμιση η οποία θα παρέχει ουσιαστική προστασία στους δημοσιογράφους και θα στηρίζει την ελευθερία της ενημέρωσης.
Στον Υπουργό Δικαιοσύνης τέθηκε και το θέμα της ανησυχητικής αύξησης των περιπτώσεων αναγκαστικής εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων που έχουν τελεσιδικήσει, με τις οποίες οι αντίδικοι αναζητούν τα επιδικασθέντα ποσά από τους δημοσιογράφους, καθώς τα Μέσα και οι επιχειρήσεις που έχουν καταδικαστεί στην καταβολή αποζημίωσης, δεν υπάρχουν. Ειδικά στην Ελλάδα, η πτώχευση ή η διακοπή λειτουργίας πολλών Μέσων Ενημέρωσης την προηγούμενη δεκαετία και οι γνωστές καθυστερήσεις στην διαδικασία απονομής δικαιοσύνης επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.