20 Σεπτεμβρίου, 2024

Η ΠΟΕΣΥ σε εγρήγορση για την αποτροπή των SLAPPs

Τη στήριξη της ΠΟΕΣΥ στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη και στο συνεργατικό Μέσο Ενημέρωσης Alerthess που αντιμετωπίζουν μία χαρακτηριστική περίπτωση στρατηγικής αγωγής κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPs) εξέφρασε, εμπράκτως, η Ομοσπονδία με την συμμετοχή του προέδρου της, Σωτήρη Τριανταφύλλου στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Εφετείο Αθηνών, πριν από την εκδίκαση της έφεσης, κατά πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης για δημοσίευμα που στόχο είχε  την ενημέρωση των πολιτών.

Η έφεση έγινε κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο έκανε, εν μέρει, δεκτή την SLAPP αγωγή στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός». Η αγωγή κατατέθηκε ύστερα από δικαστικό ρεπορτάζ το οποίο είχε δημοσιεύσει η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη στο Alterthess, τον Οκτώβριο του 2020, σχετικά με την πρωτοβάθμια ποινική καταδίκη δύο στελεχών της  εταιρείας.

«Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο, δεν αφορά μόνο τη συνάδελφο που έκανε τη δουλειά της αλλά έχει να κάνει συνολικά  με την ελεύθερη ενημέρωση και την ελευθερία του Τύπου. Οι Ενώσεις και η ΠΟΕΣΥ έχουμε εδώ και καιρό αναλάβει πρωτοβουλία αλλαγής της νομοθεσίας για τα SLAPPs, έχουμε ιδρύσει Παρατηρητήριο και είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, διότι υποθέσεις όπως η σημερινή στρέφονται κατά της ίδιας της δημοκρατίας» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ.

Την στήριξη της στην Σταυρούλα Πουλημένη και το Alterthess εξέφρασε η ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Μάχη Νικολάρα, όχι μόνο, όπως είπε, «επειδή είναι μια άξια συνάδελφος και ένα συνεταιριστικό μέσο που έκαναν, απλώς, τη δουλειά τους και για αυτό σύρονται στα δικαστήρια, αλλά και γιατί αυτή είναι μια υπόθεση που αφορά όλο τον δημοσιογραφικό κλάδο και όλη την κοινωνία».

Υπενθυμίζεται πως δηλώσεις στήριξης προς το Alterthess και την δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη έχουν εκδώσει οι Ενώσεις Συντακτών Αθηνών και Μακεδονίας-Θράκης, η ΠΟΕΣΥ, οι διεθνείς οργανισμοί IPI (International Press Institute), Media Freedom Rapid Response, European Federation of Journalists (EFJ), οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Διεθνής Αμνηστία.