Αναζητώντας τρόπους για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και την προστασία των δικαιωμάτωντων δημοσιογράφων και της ενημέρωσης
Πουθενά αλλού, όσο στην πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική Μεσόγειο, οι δημοσιογράφοι δεν αναγκάζονται όλο και περισσότερο, να σταθμίσουν τους κινδύνους του επαγγέλματος τους. Αυτή ήταν και η αφορμή της διήμερης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε (31 Μαρτίου με 1η Απριλίου) στο Παρίσι, όπου 60 δημοσιογράφοι, επικεφαλής συνδικαλιστικών οργανώσεων, και ειδικοί στα ΜΜΕ και την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, από την περιοχή της Μεσογείου – ανάμεσα τους και η Έφορος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ Νέλλη Κατσαμά –,συζήτησαν τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο στον χώρο και κατ επέκταση στην κοινωνία, από τη μισαλλοδοξία, την τρομοκρατία, τις εθνοτικές συγκρούσεις, τη λιτότητα και την κρίση. Ταυτόχρονα, αναζήτησαν και στερεότυπα μιας συλλογικής δράσης κατά του ρατσισμού και της ρητορικής του μίσους, αλλά και της υπεράσπισης του χαρακτήρα των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης, που πλήττονται στο όνομα της λιτότητας.
Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι οι δημοσιογράφοι γίνονται πολύ συχνά τα θύματα στοχευμένων επιθέσεων και οι φωνές κατά της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, πρέπει να αυξηθούν . Η ελευθερία της έκφρασης, ωστόσο, δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την ακροδεξιά, ώστε καταχρώμενη αυτό το αγαθό ( της ελευθερίας της έκφρασης), να προβαίνει στην διάδοση του δικού της “εμπορικού σήματος μίσους και βίας”, ή αυτό, να περιστέλλεται υπό τον κίνδυνο της διάδοσης αυτών των μηνυμάτων, κυρίως, για τις περιθωριοποιημένες ομάδες.
Οι συμμετέχοντες απηύθυναν προειδοποίηση στις κυβερνήσεις της περιοχής, που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την απειλή βίας για να περιορίσουν ή και να ελέγξουν την ενημέρωση και την δημοσιογραφία με το πρόσχημα της προστασίας του «εθνικού συμφέροντος».
Οι συμμετέχοντες στην διήμερη συνάντηση του Παρισιού, εξέτασαν περαιτέρω, τις διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ με περιστολές στους προϋπολογισμούς, υποβάθμιση στις συνθήκες απασχόλησης και το πώς τα προγράμματα λιτότητας έχουν πλήξει κατά κύριο λόγο τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, σε μια εποχή που οι αξίες της ποιότητας, του πλουραλισμού και της δημόσιας έκφρασης, είναι αυτές που πρέπει να προστατευτούν ακόμα περισσότερο.
Ως προς τα συμπεράσματα της συνάντησης, αυτό που προέκυψε είναι ότι:
- Μόνο η ποιότητα της δημοσιογραφίας μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση του κλάδου στην ανταγωνιστική αγορά. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε newsrooms στελεχωμένα με επαγγελματίες δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι καλά εκπαιδευμένοι και εργάζονται σε αξιοπρεπείς συνθήκες.
- Οι δημοσιογράφοι και οι οργανώσεις τους πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη για το μέλλον της δημοσιογραφίας, αλλά και να στοχεύουν στην εξεύρεση τρόπων για την συνεχή διατήρηση της ποιότητας της δημοσιογραφίας.
- Τα Δημόσια Μέσα ενημέρωσης, πρέπει να προωθήσουν την ανοχή και την κατανόηση της διαφορετικότητας και να εξακολουθούν να υπερασπίζονται υψηλά στάνταρντς κόντρα στο πρόσχημα της λιτότητας και της κρίσης.
Μετά από δύο ημέρες έντονων συζητήσεων οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, δήλωσαν ότι είναι σε θέση να οικοδομήσουν μια ισχυρή συναίνεση γύρω από τις αρχές που τους ενώνουν ως δημοσιογράφους και συνδικαλιστές, προσβλέποντας σε ένα φιλόδοξο αλλά ουσιαστικό πρόγραμμα εργασίας.
Έτσι, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και οι Ενώσεις Δημοσιογράφων από τη Μεσόγειο απευθύνουν έκκληση για μια νέα περιφερειακή εκστρατεία προώθησης ισχυρής κουλτούρας, που θα ενισχύει την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, θα βελτιώνει και θα διασφαλίζει τα βασικά τους δικαιώματα, ενώ θα προωθεί τα υψηλότερα επαγγελματικά στάνταρντς της δημοσιογραφίας .
Με αφορμή τις δολοφονίες των δημοσιογράφων του Charlie Hebdo και το βίαιο θάνατο δεκάδων δημοσιογράφων κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε μια σύντομη α συγκινητική τελετή έξω από τα παλιά γραφεία του περιοδικού. Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων εναποθέτει λίγα λουλούδια στην είσοδο των γραφείων.