Ημερίδα
ΗΜΕΡΙΔΑ
«ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ»
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009
Μέγαρο ΕΣΗΕΑ – Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας»
Σε μια περίοδο που οι έννοιες της εργασίας και της αμοιβής της βρίσκονται υπό συνολική «αναθεώρηση», στην κορύφωση μιας περιόδου όπου το τρίπτυχο «αγορά – εργασιακές σχέσεις – ασφάλιση εργαζομένων» φαντάζει για όλους τους εργαζόμενους όλο και πιο γκρίζο και ασαφές, η ΠΟΕΣΥ ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει με επιτυχία ημερίδα με θέμα «Δελτία Παροχής Υπηρεσιών – Ελαστικές σχέσεις εργασίας – Διαδικτυακά ΜΜΕ» (Πέμπτη 10/12/2009).
Φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, κυρίως τους νέους δημοσιογράφους, όπως η δημοσιογραφική δουλειά με ψευδεπίγραφες εργασιακές σχέσεις έργου ή ορισμένου χρόνου και η δημοσιογραφική εργασία εκτός ΣΣΕ και Ασφαλιστικού Συστήματος όσων δημοσιογράφων εργάζονται στα ενημερωτικά ψηφιακά ΜΜΕ (internet, portals κ.λπ), αναλύθηκαν σε βάθος, με ένα στόχο: Για να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα και συντεταγμένα την ζοφερή πραγματικότητα που σε διάφορα επίπεδα αντιμετωπίζει ο κλάδος, χρειάζεται πρώτα να την γνωρίσουμε στις λεπτομέρειές της.
Σ’ αυτή την πρώτη προσπάθεια της Π.Ο.Ε.ΣΥ. να ανοίξει ο διάλογος, συμμετείχαν και χαιρέτησαν οι: Πάνος Σόμπολος (Ε.Σ.Η.Ε.Α.), Τάσος Φωκιανίδης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.), Άγγελος Ασβεστάς (Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.-Ε.), Γιάννης Πλαχούρης (Ε.Σ.Π.Η.Τ.), Παναγιώτης Καλφαγιάννης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Ελένη Σπανοπούλου (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.), Μάρκος Γκανάς (Ε.Π.Η.Ε.Α.).
Οι εισηγητές στα σκέλη της ημερίδας (τα πρακτικά θα εκδοθούν το συντομότερο δυνατό) επεσήμαναν:
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 4 ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»
Την κατάσταση που ισχύει στην Ευρώπη, παρουσίασε η Νέλλη Κατσαμά, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στο φαινόμενο των freelancers: «Freelancers ή forcedlancers, ελεύθεροι, ψευδώς ή εξαναγκασμένοι, ανέκαθεν θεωρήθηκαν είτε ως ευνοούμενοι, είτε ως η απειλή κατά των μισθωτών, και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επί των συμβάσεων εργασίας. Για πάρα πολλά χρόνια η Ευρώπη αναλώθηκε είτε στο να περιγράψει και να καθορίσει την συγκεκριμένη μορφή εργασίας, είτε τους όρους κάτω από τους οποίους κατοχυρωνόταν τα εργασιακά, ή άλλα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.»
Ο Απόστολος Καψάλης νομικός, ερευνητής εργασιακών θεμάτων του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ παρουσίασε στοιχεία για την εργασία με ΔΠΥ στο σύνολο της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και συγκριτικά με την Ευρώπη. Όπως ανέφερε βασιζόμενος σε σχετικές έρευνες, ο μέσος όρος των αυταπασχολούμενων στην Ελλάδα είναι 25%, ενώ στην Ευρώπη είναι 12,5%. Το 2008 στην Ελλάδα εργάζονταν με ΔΠΥ 960.000 άνθρωποι, ενώ σε έρευνα της VPRC, 250.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, δούλευαν με μπλοκάκι που υπέκρυπτε εξαρτημένη εργασία.
Τη θέση της Ε.Σ.Π.Η.Τ. παρουσίασε η ταμίας της ΠΟΕΣΥ Νέλλη Σπηλιοπούλου σημειώνοντας ότι το ΔΠΥ βολεύει τον εργοδότη διότι δεν πληρώνει ΣΣΕ, δεν έχει ασφαλιστικές εισφορές και δεν έχει υποχρέωση αποζημίωσης. Γι’ αυτό παρουσιάζεται το φαινόμενο, δημοσιογράφοι που δουλεύουν με τις υποχρεώσεις των μισθωτών, αλλά πληρώνονται με ΔΠΥ, να τρέχουν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους.
Ο δικηγόρος, νομικός σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ Τάσος Πετρόπουλος, ξεκαθάρισε ότι εφόσον υφίσταται σχέση εργασίας, ο εργαζόμενος δικαιούται ασφάλιση και μισθό. Στα βασικά αξιώματα του δικαίου της εργασίας διεκδικούν λύση τα προβλήματα των δημοσιογράφων που ασφαλίζονται και αμείβονται με αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών, ως να πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και όσων εργάζονται με ψευδώνυμες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου ή μαθητείας. Η σχέση εργασίας δημιουργεί και την υποχρέωση για την ασφάλιση στα ταμεία μας.
Ο Βασίλης Βασιλόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ τόνισε την ανάγκη να δράσουμε πιο συλλογικά, αντιμετωπίζοντας έτσι και την πολυμέρεια στο καθεστώς εργασίας και ασφάλισης, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί το ΔΠΥ από μία μορφή σχέσης εργασίας, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Η Μαρίνα Μεϊντάνη, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, παρουσίασε την κατάσταση που ισχύει στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην περιφέρεια, όπου καταγράφονται φαινόμενα αμοιβής υποτίθεται με βάση τις ΣΣΕ, ενώ στην πράξη καταβάλλονται λιγότερα χρήματα από αυτά που προβλέπονται.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) Δημήτρης Καμαρινόπουλος ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος σε ότι αφορά τα ΔΠΥ και να μην δουλεύουν οι εργαζόμενοι ως ελευθερο-επαγγελματίες, όταν έχουν συνεχή δουλειά σε έναν εργοδότη.
Ο Γιώργος Αδάμ, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ τόνισε ότι με συγκεκριμένες προτάσεις και θεμέλιο ένα πλαίσιο στο οποίο θα ενσωματώνουμε ό,τι έχει αποφασιστεί από την Π.Ο.Ε.ΣΥ. και τις δημοσιογραφικές Ενώσεις, να διεκδικήσουμε λύσεις στα θέματα που συνδέονται με τις εργασιακές σχέσεις, τις κλαδικές συμβάσεις και το ασφαλιστικό.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΜΕ / ΝΕΑ ΜΕΣΑ
Στην ενότητα για τις Νέες Τεχνολογίες μέλη της αντίστοιχης επιτροπής της ΠΟΕΣΥ παρουσίασαν στοιχεία της καταρχήν έρευνας με αντικείμενο τις διεθνείς εξελίξεις, τις υπάρχουσες νομικές διατάξεις, το Αγγελιόσημο και τις νομικές ρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε αυτά, να απολαμβάνουν των ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Η Νατάσα Μποζίνη, μέλος ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και της αντίστοιχης Επιτροπής της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στην επέκταση των Νέων Μέσων στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Στην Αγγλία η διαδικτυακή διαφήμιση ξεπέρασε φέτος το 1,5 δισ.. λίρες και στη Γερμανία το 1 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν αύξηση άνω του 36% κατ’ έτος, τα δύο τελευταία χρόνια. Το 2008 στη Δυτ. Ευρώπη (περιλαμβάνεται και η Ελλάδα) καταγράφηκε αύξηση συνδρομητών συνδρομητικής τηλεόρασης κατά 13% (συνολικά 62 εκατ. τηλεθεατές). Το ποσοστό αύξησης ενδιαφέροντος για ipTV ήταν 49% το 2008. «Τα Νέα Μέσα είναι εδώ και θα μείνουν, ο αριθμός εργαζομένων σε αυτά διαρκώς αυξάνεται και είναι θέμα πολιτικού και συνδικαλιστικού πολιτισμού να ρυθμιστούν με κάθε λεπτομέρεια οι διατάξεις που θα επιτρέπουν εύρυθμη λειτουργία με υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένων και επιχειρηματιών χωρίς διαφυγόντα κέρδη για το κράτος και διαφεύγουσες ασφαλιστικές εισφορές στα δημοσιογραφικά ταμεία», τόνισε η Ν. Μποζίνη. «Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις να επεξεργαστούν άμεσα και σύμφωνα με τα δεδομένα, τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα».
Ο δημοσιογράφος και μέλος της ίδιας Επιτροπής της ΠΟΕΣΥ Γιάννης Μπαζαίος τόνισε ότι αφορμή της πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας, στάθηκε η εκρηκτική ανάπτυξη του συγκεκριμένου επιχειρηματικού – εκδοτικού χώρου τους τελευταίους. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Επιτροπής καταδεικνύεται ότι το Διαδίκτυο και τα New Media είναι η «επόμενη μέρα» για τα ελληνικά ΜΜΕ. Ωστόσο, η νομοθεσία που τα διέπει, σε ότι αφορά το εργασιακό και ασφαλιστικό σκέλος χρήζει διευκρινίσεων και ερμηνειών που θα καλύπτουν το σύνολο της λειτουργίας τους, και κυρίως θα ορίζουν με σαφήνεια υποχρεώσεις και δικαιώματα, εκδοτών και εργαζομένων. «Με συντηρητικούς υπολογισμούς, από την αυθαίρετη ερμηνεία του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, εκτιμάται ότι διαφεύγει ποσό αγγελιοσήμου πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ οι ακάλυπτοι συνάδελφοι (εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά) ξεπερνούν τους 1.000 στην ευρύτερη περιοχή των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης», τόνισε ο Γ. Μπαζαίος.
Στον ίδιο άξονα κινήθηκαν και οι υπόλοιπες τοποθετήσεις:
Βασίλης Βασιλόπουλος (μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ): «Πλέον έχει μεταλλαχθεί η δομή η φύση και η λειτουργία των ΜΜΕ στη χώρα μας, με το web να έχει καταστεί βασικός κορμός στις κάθετες μονάδες τύπου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα η Ομοσπονδία να επεξεργαστεί πρόταση με τη συνδρομή επιστημονικών φορέων και νομικών, για τον εξορθολογισμό του νομικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία κάθε μορφής διανομής των μέσων ενημέρωσης» .Δημήτρης Καμαρινόπουλος (πρόεδρος ΕΤΕΡ): «Πρέπει να εφαρμόζονται οι συμβάσεις εργασίας όπως στα παραδοσιακά ΜΜΕ, το ίδιο και στα αντίστοιχα μέσα του Διαδικτύου (web radio, web tv και portals) ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνέχειας εργασιακής και ασφαλιστικής για τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων του χώρου».
Γιώργος Αδάμ (μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ) : «Για τις νέες μορφές των ΜΜΕ, υπάρχει πλαίσιο που σίγουρα ωστόσο χρειάζεται να συμπληρωθεί και να εκσυγχρονιστεί».