Οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του 7ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ
Κατά τη διάρκεια του 7ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, που ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2014 με την εκλογή των νέων οργάνων της Ομοσπονδίας, εγκρίθηκαν προτάσεις που αφορούν:
1. Την πρόταση του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για το πλαίσιο των άμεσων αγωνιστικών διεκδικήσεων του κλάδου (με ψήφους 93 έναντι 37).
2. Την πρόταση του Δ.Σ. για το ασφαλιστικό και τους πόρους των Ταμείων.
3. Την πρόταση του Δ.Σ. για την ασφάλιση των αμειβομένων με Δ.Π.Υ.
Επίσης, εγκρίθηκαν τα ψηφίσματα:
1. Ενάντια στις ολιγοπωλιακές και πτωχευτικές μεθοδεύσεις στο χώρο των ΜΜΕ.
2. Να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ τώρα.
3. Οι δημοσιογράφοι αλληλέγγυοι με όλους τους αγωνιζόμενους εργαζομένους.
Ακολουθούν τα κείμενα των αποφάσεων και ψηφισμάτων:
Το πλαίσιο των άμεσων αγωνιστικών διεκδικήσεων του κλάδου
Με πλειοψηφία 93 ψήφων έναντι 37, το 7ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ (2 έως 5 Οκτωβρίου 2014) υιοθέτησε –μετά από γόνιμο και συναινετικό διάλογο- την πρόταση του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για το πλαίσιο των άμεσων αγωνιστικών διεκδικήσεων του κλάδου.
Η απόφαση έχει ως εξής:
Η κατάσταση στα ΜΜΕ δεν μπορεί παρά να περιγραφεί με τα μελανότερα χρώματα. Η επιβολή της ουσιαστικής κατάργησης των συλλογικών δικαιωμάτων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και η μαζική φτωχοποίηση της κοινωνίας έχουν δημιουργήσει το τέλειο πλαίσιο για την επικράτηση πλήρους ασυδοσίας από τους εργοδότες. Με εκατοντάδες απολύσεις, λουκέτα, μειώσεις μισθών, απλήρωτες αποδοχές μηνών και εκτεταμένη γκρίζα και μαύρη εργασία ο κλάδος μας έχει δεχθεί τεράστια πλήγματα. Η κρατική καταστολή με την κατάργηση της ΕΡΤ και την υποκατάστασή της με ένα άμεσα ελεγχόμενο μόρφωμα κρατικής-κυβερνητικής προπαγάνδας. Σε αυτό το περιβάλλον περιορίζεται ασφυκτικά η λειτουργία της δημοσιογραφίας, ασκείται αφόρητος έλεγχος στην πληροφόρηση και ελαχιστοποιούνται οι δυνατότητες άσκησης ανεξάρτητης, ερευνητικής δημοσιογραφίας.
Αυτή η πραγματικότητα θα πρέπει να μας απασχολήσει αν θέλουμε να αποκτήσουμε στοιχειώδη αξιοπιστία απέναντι στους εκατοντάδες συναδέλφους που βρίσκονται άνεργοι, απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, αλλά και στους δεκάδες νέους συναδέλφους που απασχολούνται στον κλάδο – κυρίως στα ηλεκτρονικά Μέσα – χωρίς κανένα από τα δικαιώματα που απολάμβανε μέχρι πριν ο κλάδος. Οι Ενώσεις οφείλουν να στηρίξουν τους εργαζόμενους που δέχονται εργοδοτικές πιέσεις για υπογραφή ατομικών συμβάσεων και να οργανώνουν την αντίστασή τους.(1) Χρειάζεται να δούμε αυτοκριτικά τη μέχρι τώρα δράση μας και να κάνουμε βήματα οικοδόμησης ενός νέου συνδικαλισμού που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων.
Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ δεσμεύεται από το συνέδριο να προωθήσει άμεσα τη γενικευμένη αντεπίθεση του κλάδου, με ένα αγωνιστικό κάλεσμα, το οποίο μαζί με τα Δ.Σ. των Ενώσεων θα παλέψει να γίνει πλειοψηφικό μέσα από συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, αλλά και γενικές συνελεύσεις, γύρω από ένα σύνολο στόχων που να αγκαλιάζουν τους συναδέλφους όλων των κατηγοριών, με σαφές χρονοδιάγραμμα άμεσων κινητοποιήσεων. Αυτοί είναι:
- Η υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου και του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης, με στιγματισμό και καταγγελία των παρεμβολών στη δημοσιογραφική εργασία, των προσπαθειών χειραγώγησης δημοσιογράφων και της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης ως εργαλείων μνημονιακής ή φασιστικής προπαγάνδας.
- Η διεκδίκηση και υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο επίπεδο του 2009 με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλα τα ΜΜΕ και σε όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και μη. Η υπεράσπιση συναδέλφων που δεν δέχονται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Η οργανωμένη και συλλογική απόκρουση των ατομικών συμβάσεων, των μειώσεων μισθών και των απολύσεων. Η καταγγελία και η απόκρουση της επισφαλούς, κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας, σε όλα τα ΜΜΕ.
- Η διεκδίκηση οριστικής ρύθμισης του καθεστώτος των αδειών λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, η σύνδεση τους με σταθερές θέσεις εργασίας.
- Η πλήρης και ισότιμη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στο διαδίκτυο και συνολικά στα ΜΜΕ που δεν είναι μισθωτοί ή καλύπτονται σήμερα από άλλα Ταμεία. Η ένταξή τους στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ και στον ΕΔΟΕΑΠ. Η άμεση ένταξή τους στις συνδικαλιστικές Ενώσεις του κλάδου και την ΠΟΕΣΥ.
- Η προστασία των Ασφαλιστικών Ταμείων μας, η σταθερή διεκδίκηση από την κυβέρνηση της επιστροφής όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχουν δημευτεί. Η διασφάλιση των πόρων, η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταγραφή και είσπραξη των οφειλομένων εισφορών, η καταγγελία όσων εισφοροδιαφεύγουν. Η διασφάλιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε όλους τους δημοσιογράφους, χωρίς περικοπές σε δαπάνες για την υγεία. Η άμεση κάλυψη όλων των συναδέλφων, που έχουν μείνει ανασφάλιστοι λόγω της απώλειας της εργασίας τους. να πληρώσουν το κόστος για τα ελλείμματα των Ταμείων το κράτος και οι εργοδότες, που ευθύνονται για τα κουρέματα των αποθεματικών, τις απολύσεις και τη δραματική μείωση των εσόδων.
Απορρίπτουμε κάθε σχέδιο που οδηγεί πρακτικά και θεσμικά στη δημιουργία ενός κλειστού κλαμπ επαγγελματιών και ενός επαγγελματικού Ταμείου. - Η ενεργή στήριξη των ανέργων και των υποαπασχολούμενων δημοσιογράφων, η ενεργοποίηση δομών αλληλεγγύης μέσα στις συνδικαλιστικές Ενώσεις.
- Η καλλιέργεια της αλληλεγγύης ανάμεσα σε όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΕ, η κοινή δράση μέσα στους χώρους δουλειάς, ο συντονισμός των ενώσεων και ο στιγματισμός συντεχνιακών αντιλήψεων. Κατεύθυνσή μας είναι «ένας κλάδος, ένα ταμείο, ένα συνδικάτο».
- Η κατάργηση όλου του αντεργατικού και αντικοινωνικού μνημονιακού νομοθετικού πλαισίου, που οδηγεί στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η σύγκρουση με τις επιλογές της τρόικας, των εργοδοτών και των μνημονιακών κυβερνήσεων. Η ανάπτυξη κοινών αγώνων με όλους τους εργαζόμενους, η αλληλεγγύη μας στις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται από άλλους κλάδους, η ενεργή συμμετοχή μας σε πρωτοβουλίες συντονισμού με άλλους εργαζόμενους.
Επαναλειτουργία της ΕΡΤ
- Αξιώνουμε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
- Καταδικάζουμε το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ.
- Στηρίζουμε τη συνέχιση του ελεύθερου προγράμματος, που εκπέμπει το ERTopen, η ΕΡΤ3 και οι περιφερειακές ΕΡΑ.
- Στηρίζουμε οικονομικά τα λειτουργικά έξοδα των αγωνιζόμενων εργαζόμενων της ΕΡΤ.
- Δρομολόγηση άμεσης, ονομαστικής, οικονομικής ενίσχυσης των όποιων εργαζομένων της ελεύθερης αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ (με καθορισμένο ποσό και σε σταθερή βάση), που συμμετέχουν ή σκοπεύουν να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα και στις περιφρουρήσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την περιφέρεια (ΕΡΑ).
Η πρόταση για το ασφαλιστικό και τους πόρους των Ταμείων
Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό του κλάδου μας έχουν προσλάβει ένα ραγδαίο χαρακτήρα. Εδώ και πολλούς μήνες υπήρχαν δημοσιεύματα που ενέπλεκαν το ΕΤΑΠ ΜΜΕ στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν χωρίς να υπάρχει σχεδόν καμιά αντίδραση από τα σωματεία μας. Αντίστοιχες «δημοσιογραφικές» αναφορές γίνονται και για περικοπή του αγγελιοσήμου. Όλα αυτά με δεδομένες τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες ενοποιήσεις ταμείων στην κατεύθυνση της μείωσης των ασφαλιστικών παροχών δεν κατόρθωσαν να αφυπνίσουν τον κλάδο μας και φθάνουμε σήμερα σε ένα σημείο που όλα δείχνουν ότι ο ασφαλιστικός μας φορέας –ΕΤΑΠ ΜΜΕ- όπως τον γνωρίσαμε σε αυτά τα 6 χρόνια της δήθεν ενοποίησης φθάνει στο τέλος του.
Μια πρόσφατη καλοκαιρινή νομοθετική ρύθμιση μας «θύμισε» ότι την οδό της ενοποίησης θα πάρει σύντομα και η επικούρηση του ΕΤΑΠ με εναλλακτική της την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου. Δηλαδή, οι κλάδοι επικούρησης του ΕΤΑΠ, μαζί με όσα ακόμη επικουρικά ταμεία έχουν μείνει εκτός του επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑ) που ιδρύθηκε στα μέσα του 2012, θα κληθούν να επιλέξουν ή την χοάνη της ενιαίας επικούρησης, ή την ιδιωτικοποίηση με την μετατροπή τους σε επαγγελματικά ταμεία.
Πρόκειται για άλλη μια πράξη στην αφαίμαξη όσων πόρων έχουν απομείνει στα ασφαλιστικά ταμεία (πλάι στις ληστείες των δομημένων ομολόγων, του «κουρέματος» του PSI κ.λπ.).
Να θυμίσουμε ότι ήδη ένα τμήμα του ΕΤΑΠ ΜΜΕ έχει περάσει στον ΕΟΠΥΥ από το 2012 και ένας αριθμός ασφαλισμένων – μελών μας «απολαμβάνει» τις ίδιες παροχές υγείας με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και πολλών άλλων ταμείων.
Επειδή μέχρι σήμερα όλες οι ενοποιήσεις έχουν γίνει με κατεύθυνση προς τα κάτω, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να μην την κρύβουμε «κάτω από το χαλάκι».
Τι κατάσταση αντιμετωπίζουμε σήμερα ως κλάδος:
Από το 2005 έως το 2013 υπάρχει μείωση 53% στο σύνολο των εσόδων του ΕΤΑΠ.
Η μείωση του αγγελιοσήμου στα ίδια χρόνια είναι 56,3%.
Ακόμη χειρότερα ενώ το 2008 εισέρευσαν στα ταμεία μας 178 εκατ. ευρώ από αγγελιόσημο, το 2013 το αντίστοιχο ποσόν ήταν μόλις 57,5 εκατ. ευρώ.
Στη περίοδο αυτή υπήρξε 24% μείωση των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, το οποίο είναι αποτέλεσμα της τεράστιας ανεργίας που πλήττει τον κλάδο
Θα πρέπει να επισημάνουμε ωστόσο ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα (και αυτό ισχύει και για το δικό μας ασφαλιστικό σύστημα) οφείλεται στη διαχρονική ληστεία των αποθεματικών των ταμείων (π.χ. δομημένα ομόλογα, PSI κ.λπ.), στην τεράστια εισφοροδιαφυγή, η οποία έχει διογκωθεί με την οικονομική κρίση και τα «κανόνια» που έχουν βαρέσει πολλές επιχειρήσεις (και αρκετά ΜΜΕ), στην εκτεταμένη ανασφάλιστη εργασία (ο κλάδος μας πρωτοπορεί), στην τεράστια ανεργία.
Η προοπτική της διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης είναι το μόνο σίγουρο από όσα συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Είτε βαφτίζονται ενοποίηση, είτε εξορθολογισμός οι πολιτικές που εφαρμόζονται επιδιώκουν την απόσυρση του κράτους από την ασφάλιση, την μείωση των υποχρεώσεων των εργοδοτών απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα και την εκχώρηση στους ιδιώτες των παροχών υγείας και όλων των υπηρεσιών ασφάλισης. Από αυτή την προοπτική δεν πρόκειται να γλυτώσει ούτε το δικό μας ταμείο, το οποίο οκτώ χρόνια μετά την ίδρυσή του εξακολουθεί να λειτουργεί σε πολλές παράλληλες ταχύτητες, αποδεικνύοντας ότι η λέξη ενιαίο αποτελεί απλώς το προκάλυμμα της ληστείας: μην ξεχνάμε ότι με το νόμο Πετραλιά το 10% των εσόδων του αγγελιοσήμου οδεύει στο δήθεν ταμείο αλληλεγγύης των γενεών (ΑΚΑΓΕ), στην ουσία στη μαύρη τρύπα του χρέους, μαζί με το «κούρεμα» κ.λπ.
Η αναζήτηση κάποιων ιδιαίτερων αιτιών στα «δικά μας» ταμεία είναι αποπροσανατολιστική και δεν βοηθά να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κατάσταση. Αντίθετα δημιουργεί αυταπάτες για το μέλλον και τις αναγκαίες διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Μερικές γενικές θέσεις τις οποίες πρέπει να έχουμε ως κλάδος:
- Πρέπει να συνεχίσουμε να προβάλλουμε τη θέση της επιστροφής των κλεμμένων αποθεματικών με το PSI.
- Όσο αφορά τους πόρους του ασφαλιστικού μας δεν πρέπει να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε το αγγελιόσημο, το οποίο παραμένει ο βασικός του πυλώνας. Πρέπει να αποκρουστεί η προσπάθεια να χαρακτηριστεί «τέλος υπέρ τρίτων», προβάλλοντας την έλλειψη κρατικής συμμετοχής στο ασφαλιστικό σύστημα των ΜΜΕ, αλλά και το ελάχιστο ποσοστό εργοδοτικών εισφορών στον κλάδο μας.
- Θα πρέπει να βγούμε επιθετικά στο ζήτημα του διαδικτύου, το οποίο παραμένει μια ζώνη απώλειας εισφορών για το ασφαλιστικό σύστημα, αφού ως γνωστό εκεί βασιλεύει η «μαύρη» εργασία με διάφορες μορφές άτυπης απασχόλησης. Η επέκταση του αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο είναι ο μόνος τρόπος ενοποίησης του εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος στα ΜΜΕ.
- Να απαιτήσουμε να ενταθούν οι έλεγχοι για την ανασφάλιστη εργασία και να απαιτήσουμε να ασφαλιστούν άμεσα στο ΕΤΑΠ όλοι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου.
- Να αντικρούσουμε την προοπτική της ενοποίησης προβάλλοντας το αρνητικό παράδειγμα της μη ολοκλήρωσης της υπάρχουσας ενοποίησης των ταμείων μας.
- Ακόμα θα πρέπει να απαιτήσουμε για άλλη μια φορά τη δημοσιοποίηση των οφειλετών του ταμείου μας και να ζητήσουμε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για την είσπραξη αυτών των οφειλών.
- Να υπερασπιστούμε την περιουσία των ταμείων μας, ζητώντας από τη διοίκηση του ΕΤΑΠ να μας ενημερώσει για κάθε απαίτηση που προβάλλεται από το υπουργείο.
- Τέλος θα πρέπει να μπει τέρμα σε κάθε συζήτηση για ανακατανομή των πόρων μεταξύ των κλάδων του ΕΤΑΠ.
- Να απαιτήσουμε την εφαρμογή του νόμου για τον ελάχιστο αριθμό των δημοσιογράφων στα περιφερειακά ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεοράσεις και ιντερνετικά μέσα).
- Επικαιροποίηση της μελέτης της Επιτροπής Τεχνολογίας για το Αγγελιόσημο και την ασφάλιση στα πόρταλ.
- Αίτημα για να γίνει νόμιμη ρύθμιση για τους συναδέλφους που έχουν ΔΠΥ εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.
- Δυνατότητα ασφάλισης των ΔΠΥ σε συναδέλφους που για κάποιο λίγο χρονικό διάστημα ασφαλίζονταν σε άλλα ταμεία.
- Ενεργοποίηση της Επιτροπής Ασφαλιστικού της ΠΟΕΣΥ.
- Μελέτη για τις επιπτώσεις από τις νέες ρυθμίσεις του καλοκαιρινού νομοσχεδίου.
- Μελέτη για τις νέες συνθήκες και ανάρτησή της.
- Μητρώο.
Κρίσιμο για την ενεργοποίηση του κλάδου είναι η ανοικτή ενημέρωση προς τους εργαζόμενους, προβάλλοντας τις θέσεις μας και καλώντας σε υπεράσπιση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Η ΠΟΕΣΥ θα πρέπει να συμμετάσχει στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς για το ασφαλιστικό, αφού η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι ενιαία και αφορά όλους τους εργαζόμενους.
Η πρόταση για την ασφάλιση των αμειβομένων με Δ.Π.Υ.
Όσοι συνάδελφοι παρέχουν αμιγώς δημοσιογραφική εργασία και αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) να ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ –ΜΜΕ. Εκατοντάδες συνάδελφοι πληρώνουν – χωρίς ανταπόδοση – εισφορές στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) με αποτέλεσμα τα Ταμεία μας να χάνουν πολλά χρήματα και οι ίδιοι «χάνουν» συντάξιμο χρόνο. Ιδιαίτερα οι νέοι συνάδελφοι, που η πλειονότητά τους αμείβεται με μπλοκάκια, δεν θα μπορέσουν ποτέ να ενταχθούν στις τέσσερις από τις πέντε Ενώσεις μέλη μας, εφόσον δεν θα έχουν προϋπηρεσία ασφαλισμένη στα οικεία Ταμεία και η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ δεν υπολογίζεται.
Ένα πρόβλημα που ενδεχομένως μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που το χειριζόταν η ΕΡΤ όπου υπήρχαν εργαζόμενοι δημοσιογράφοι με ΔΠΥ και ασφαλιστική κάλυψη στα δημοσιογραφικά ταμεία. Με τον ίδιοι τρόπο, οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε ενημερωτικές (πολιτικές & αθλητικές) ιστοσελίδες να ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ.
Πρότασή μας είναι οι εισφορές αντί να καταβάλλονται στο πρώην ΤΕΒΕ, για την ενίσχυση του θνησιγενούς Ταμείου, να δίδονται στα δικά μας Ταμεία που ήδη ασφυκτιούν. Προς όφελος φυσικά και των συναδέλφων, για τους λόγους που προαναφέρονται, αλλά και γιατί θα πληρώνουν ανάλογα με τις απολαβές τους και όχι τη υπέρογκη διμηνιαία εισφορά που επιβάλλει ο ΟΑΕΕ. Απολαβές που θα υπολογίζονται με βάση το ημερομίσθιο, που ορίζει το αρμόδιο ασφαλιστικό Ταμείο από τον εκάστοτε νόμιμο ελάχιστο μισθό των δημοσιογράφων.
Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει κατά τα πρότυπα των freelancers δημοσιογράφων σε άλλες χώρες, όπου οι ίδιοι (στην Ιταλία) ή οι αποδέκτες της δουλειάς τους (στη Γαλλία) καταβάλλουν τα ασφάλιστρα στα Ταμεία.
Το θέμα είχε τεθεί και άλλοτε, αλλά δεν το «προχωρήσαμε» γιατί διατυπώθηκε η – εύλογη για τότε – ένσταση ότι μ’ αυτόν τον τρόπο ανοίγουμε την κερκόπορτα στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Τώρα όμως, που όσοι συνάδελφοι εργάζονται με μισθολόγιο έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις, πιστεύω πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά την πραγματικότητα. Διεκδικώντας πάντοτε την ύπαρξη των Συλλογικών Συμβάσεων, που περιλαμβάνουν και θεσμικές κατακτήσεις του κλάδου.
Η προτεινόμενη λύση, ασφαλώς πρέπει να αφορά και τους εργαζόμενους στο διαδίκτυο, με παράλληλη βέβαια επιβολή αγγελιοσήμου στις διαφημίσεις των ιντερνετικών ΜΜΕ.
Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν διαφωνίες ανάλογες με αυτές που είχαν προκύψει για την κατανομή του αγγελιοσήμου από το διαδίκτυο πριν ακόμη το διασφαλίσουμε, για το πού – σε ποια Διεύθυνση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ – θα πηγαίνει. Το ερώτημα θα είναι σε ποια Διεύθυνση θα πηγαίνουν οι εισφορές των συναδέλφων ειδικότερα αυτών που δεν είναι μέλη κάποιας Ένωσης.
Το Διοικητικό και Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ θεωρούν αναγκαία την:
Άμεση έναρξη επαφών με την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Προέδρους των Ενώσεων για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Άμεση έναρξη επαφών με την κυβέρνηση για την επιβολή με αποτελεσματικό τρόπο του αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο. Εξέταση εναλλακτικών τρόπων άντλησης εσόδων για τα Ταμεία με βάση την εμπειρία άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών.
Να προβλεφθούν δικλίδες ασφαλείας για την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ -ΜΜΕ.
Η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, που παρακρατείται από τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και σήμερα αποδίδεται στον ΟΑΕΔ, να αποδίδεται στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης των δημοσιογράφων, οι οποίοι ούτως ή άλλως καταβάλουν τα βοηθήματα ανεργίας. Η ηγεσία της ΠΟΕΣΥ, η οποία θα προκύψει από το συνέδριο, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων στο διαδίκτυο, όπου, λόγω της εκτεταμένης λογοκλοπής, χάνονται σημαντικοί πόροι για τους δημοσιογράφους, τις Ενώσεις και τα Ταμεία.
Άμεση έναρξη επαφών με τη διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στην κατεύθυνση της αλλαγής του Καταστατικού του, προκειμένου όλες οι διευθύνσεις του να ασφαλίζουν όσους εργάζονται στα ΜΜΕ με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών
Ψηφίσματα :
1. Ενάντια στις ολιγοπωλιακές και πτωχευτικές μεθοδεύσεις στο χώρο των ΜΜΕ
Στην αλυσίδα των εργοδοτικών μεθοδεύσεων τα τελευταία χρόνια των μνημονιακών πολιτικών η κυβέρνηση με την τελευταία τροπολογία – «δώρο» ανοίγει το δρόμο στους εκδότες – εργολάβους να σχηματίσουν ένα ολιγοπωλιακό μέτωπο ελεγχόμενης ενημέρωσης. Επιχειρούν να συνθλίψουν τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ με τα σχέδια συγχωνεύσεων σε ένα προνομιακό πεδίο δράσης, το οποίο φροντίζει η κυβέρνηση να θωρακίζει με νόμους.
Στο πλαίσιο αυτής της οργανωμένης επίθεσης στον κλάδο των ΜΜΕ εντάσσσεται και η πιλοτική υλοποίηση τέτοιων σχεδίων στη Βόρεια Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Αγγελιοφόρος» έσπευσαν να ενοποιήσουν τα τυπογραφεία τους δημιουργώντας μία εκτυπωτική μονάδα μονοπωλιακού χαρακτήρα. Στη νέα εταιρεία εγκαθιδρύεται ουσιαστικά το καθεστώς της «ενοικίασης» εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή η εργοδοσία της Μακεδονίας επιχειρεί να ενταχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ζητώντας να πληρώσουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιρώντας από τη διαδικασία τις τράπεζες και τους προμηθευτές. Η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική αφού εφάρμοσε ένα σχέδιο σφαγής για τους εργαζομένους με εκβιαστικές «εθελούσιες» αποχωρήσεις, απολύσεις, ατομικές συμβάσεις και συνεχείς περικοπές μισθών, επιδοτήθηκε με 10,2 εκατ. κρατικής χρηματοδότησης από το υπουργείο Ανάπτυξης με σκοπό να εξοφληθούν εργαζόμενοι και ταμεία αλλά μόνο αυτό δεν έγινε. Σε καθεστώς «ασφυξίας» βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» όπου η εργοδοσία οφείλει δεδουλευμένα από το 2013 ενώ εφαρμόζει και ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Καλούμε Ενώσεις και Ταμεία να αντιδράσουν άμεσα στους παραπάνω σχεδιασμούς και να οργανώσουν τη συλλογική απόκρουση των μεθοδεύσεων της εργοδοσίας προστατεύοντας τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
2. Να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ τώρα
Οι σημερινές νέες παραιτήσεις από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, έρχονται να προστεθούν στο μπαράζ ανάλογων παραιτήσεων το προηγούμενο διάστημα .Όλες μαζί αναδεικνύουν το θέμα των εξόφθαλμων κυβερνητικών παρεμβάσεων στο ραδιοτηλεοπτικό μόρφωμα που θέλει να διεκδικεί το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Αποδεικνύεται πλέον στην πράξη αυτό που από την πρώτη στιγμή επεσήμαιναν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ότι δηλαδή αυτό που επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση μετά το πραξικοπηματικό «μαύρο» της 11ης Ιουνίου 2013, δεν είναι τίποτα άλλο από μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ενημέρωσης, που εξακολουθεί να διασύρει τη χώρα μας διεθνώς.
Με την αυτοδιάλυση του Εποπτικού Συμβουλίου η ΝΕΡΙΤ -και τυπικά πλέον δεν υπάρχει- συνειδητοποιούμε όλοι το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε πριν από 16 μήνες σε βάρος της δημοκρατίας και της ενημέρωσης στον τόπο μας.
Το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ επαναλαμβάνει την αταλάντευτη θέση της Ομοσπονδίας των δημοσιογράφων, ότι έστω και τώρα μοναδική λύση στο απόλυτο αδιέξοδο που οδηγούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί, είναι Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της ΕΡΤ ΤΩΡΑ, με όλες τις δομές της στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια, μιας πραγματικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας, της πλουραλιστικής ενημέρωσης και του πολιτισμού.
3. Οι δημοσιογράφοι αλληλέγγυοι με όλους τους αγωνιζόμενους εργαζομένους
To 7o Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), που πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη πολιτικά και κοινωνικά περίοδο, εκφράζει την αλληλεγγύη του και συνδέει τους αγώνες του για δικαίωμα στην εργασία, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία με τους αγώνες όλων των κλάδων που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ως κλάδος, που βίωσε πρώτος τις οδυνηρές συνέπειες των πολιτικών της κρίσης, ταυτίζονται απόλυτα με τους στόχους και τις δράσεις κλάδων όπως οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι σχολικοί φύλακες, οι απεργοί της Coca Cola και των Τσιμέντων Χαλκίδας, οι αγωνιζόμενοι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο χώρο της Υγείας.
Με τους κοινούς μας αγώνες μπορούμε να θέσουμε φραγμό στη μνημονιακή λαίλαπα.
Κανείς μόνος του στην κρίση.