Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την απόσυρση της διάταξης για τους Τ/Σ ζητούν ΠΟΕΣΥ και Ενώσεις
Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών όλης της χώρας, ζητώντας την απόσυρση του άρθρου 29 από το νομοσχέδιο για τον Τύπο, το οποίο μειώνει τους άμεσα εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:
«Προς
τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Κοινοποίηση: Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Γιάννη Οικονόμου
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Δεκαοκτώ μήνες μετά την τελευταία δυσμενή νομοθετική αλλαγή όσον αφορά στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ο κύριος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό έθεσε σε δημόσια διαβούλευση νέα ρύθμιση επί του συγκεκριμένου θέματος. Σύμφωνα με το άρθρο 29 του νομοσχεδίου για τον Τύπο οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου στο εξής θα απασχολούν οι ίδιοι, άμεσα, 240 εργαζομένους και οι υπόλοιποι 160 θα εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό του σταθμού. Κατά συνέπεια οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί που έλαβαν άδεια για τη χρήση του εθνικού πόρου των συχνοτήτων, υπό την προϋπόθεση να απασχολούν οι ίδιοι άμεσα τετρακόσιους (400) εργαζόμενους θα καταλήξουν να απασχολούν 240 και θα προσμετρούν τους υπόλοιπους κατά βούληση.
Ήδη πριν από 18 μήνες η κυβέρνησή σας παρά τις δικαιολογημένες και σθεναρές αντιρρήσεις μας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συναδέλφων μας στα τηλεοπτικά κανάλια νομοθέτησε τη μείωση των άμεσα εργαζόμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά 15%. Η εκτόξευση του ποσοστού αυτού στο 40% θα επιφέρει δραματική επιδείνωση στις ήδη εξαιρετικά βεβαρημένες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς καθώς οι συνάδελφοί μας εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλούς μισθούς που τους καθιστούν όμηρους στις
επιλογές των εργοδοτών τους. Είναι επείγουσα η ανάγκη να υπογραφεί ΣΣΕ ώστε να ισορροπήσουν οι εργασιακές σχέσεις. Ο κατακερματισμός του προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών σε πολλές διαφορετικές εταιρείες θα αποτελέσει παράγοντα περαιτέρω αποσταθεροποίησης.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Η ανωτέρω ρύθμιση επιφέρει ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην αδειοδοτημένη ιδιωτική τηλεόραση και στην πράξη συρρίκνωση θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση καίριο πλήγμα στην ενημέρωση. Το σχετικό άρθρο 29 δεν πρέπει να φθάσει στην Βουλή, πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Η ΕΣΗΕΑ και οι λοιπές δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας ζητάμε την δική σας παρέμβαση ώστε η ανωτέρω προβληματική διάταξη να απαλειφθεί ολοσχερώς.
Με εκτίμηση
Για τα Διοικητικά Συμβούλια
της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΗΕΠΗΝ