3 Φεβρουαρίου, 2025

Πραγματοποιήθηκε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ στην Αθήνα

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2025 η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου -η 4η από την εκλογή της παρούσας διοίκησης- της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Η συνεδρίαση διεξήχθη στην αίθουσα του 3ου ορόφου του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ. Προηγήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας, το φλουρί βρέθηκε στο κομμάτι της ΠΟΕΣΥ, ενώ στην κλήρωση που έγινε για ένα συμβολικό δώρο, τυχερός αναδείχθηκε το μέλος του Γενικού Συμβουλίου Νίκος Ελευθερόγλου.
Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε, καταρχήν, ο Κώδικας Δεοντολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος στάλθηκε και στις Ενώσεις – μέλη της ΠΟΕΣΥ για τις δικές τους παρατηρήσεις και την έγκρισή τους. Στη συνεδρίαση ήταν παρών ο πρόεδρος της επιτροπής που έχει συστήσει η ΠΟΕΣΥ για την κατάρτιση του Κώδικα Δεοντολογίας, καθηγητής της νομικής σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τον κώδικα και απάντησε και σε ερωτήσεις των μελών του Γ.Σ.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι πρόεδροι των Ενώσεων Συντακτών Μελών της ΠΟΕΣΥ, Μαρία Αντωνιάδου (ΕΣΗΕΑ), Γιάννης Βοϊτσίδης (ΕΣΗΕΜΘ), Δημήτρης Χορταργιάς (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ), Κυριάκος Κορτέσης (ΕΣΗΕΠΗΝ), Θέμης Μπερεδήμας (ΕΣΠΗΤ), οι πρόεδροι των τριών Ταμείων Τύπου, Σταύρος Καπάκος (ΕΔΟΕΑΠ), Θανάσης Μπαμπανέβας (ΤΕΑΣ ΕΣΗΕΠΗΝ), Σωτήρης Κέλλας (ΕΤΑΣ ΕΣΗΕΘΣτΕΕ).
Παρόντες ήταν και οι πρώην πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς και Σταμάτης Νικολόπουλος. Οι πρόεδροι των Ταμείων ενημέρωσαν το Γ.Σ για την κατάσταση των φορέων, ενώ η πρόεδρος του Οργανισμού «ΞΕΝΟΦΩΝ», Μάχη Νικολάρα, επίσης, ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα πνευματικά δικαιώματα και την πρώτη διανομή μερισμάτων του οργανισμού στα μέλη του.
Επίσης, στη συνεδρίαση του Γ.Σ. είχε κληθεί η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου των γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Άννα Ευσταθίου, η οποία παρουσίασε τις δράσεις του Ε.Κ. για τους δημοσιογράφους, ενώ συζητήθηκαν και οι δράσεις που πρόκειται να διεξαχθούν από κοινού με την ΠΟΕΣΥ.
Στη συνεδρίαση αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για την αναγκαιότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τα γενικότερα εργασιακά θέματα του κλάδου.
Πλούσιος προβληματισμός αναπτύχθηκε αναφορικά με τις εξελίξεις στη διεκδίκηση ποσοστού από τις πλατφόρμες και τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης καθώς για θέματα όπως οι παραγωγοί περιεχομένου, το φαινόμενο της αποδιαμεσολάβησης από τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, καθώς επίσης και το Fact Checking.
Τα μέλη του Γ.Σ. και όλοι οι μετέχοντες, ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Δ. Σ της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρη Τριανταφύλλου, για τα εξής θέματα της ημερήσιας διάταξης:
* Τις εξελίξεις στο θέμα της αλλαγής της νομοθεσίας για τις καταχρηστικές αγωγές (SLAPPs’).
* Την πορεία κατάρτισης Συμβουλίου Τύπου (Media Council).
Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου επαναβεβαιώθηκε:
Η σταθερή στάση όλου του συνδικαλιστικού χώρου για την αναγκαιότητα κάλυψης των δημοσιογράφων, σε όλα τα ΜΜΕ όλης της χώρας, από συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθώς και η συνεργασία υπό τις συντονιστικές πρωτοβουλίες της ΠΟΕΣΥ για την αντιμετώπιση των εργασιακών, μισθολογικών και λοιπών προβλημάτων του συνόλου των δημοσιογράφων σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας.

Το Γενικό Συμβούλιο εξέδωσε το εξής ψήφισμα:

 

Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τον εκφοβισμό δημοσιογράφου και διαδικτυακού ΜΜΕ
για την εκφοβιστική αγωγή SLAPPs

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει την υποστήριξή του στη συνάδελφο Άννα Νίνη και στο διαδικτυακό ΜΜΕ «Omnia TV», σε βάρος των οποίων υποβλήθηκε αγωγή που έχει όλα τα χαρακτηριστικά των SLAPPs, δηλαδή των αγωγών που αποσκοπούν στην εκφοβισμό όλων όσοι ασκούν δημόσια κριτική σχετικά με θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος. Η αγωγή υποβλήθηκε εκ μέρους (πρώην) διευθυντή γραφείου Υφυπουργού της κυβέρνησης, για δημοσίευμα, σχετικά με την διευρευνόμενη, από την Δικαιοσύνη, εμπλοκή του πρώην Διευθυντή σε έκνομες ενέργειες. Με την αγωγή ο πρώην διευθυντής του υφυπουργού, ζητεί να καταδικαστούν τόσο το Διαδικτυακό Μέσο όσο και η δημοσιογράφος και να καταβάλλουν το ποσό των 50.000 ευρώ, γιατί κατά τους ισχυρισμούς του ενάγοντος θίχτηκε η προσωπικότητά του και παραβιάστηκαν οι διατάξεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Είναι αυτονόητο, ότι το δικαίωμα στην προσωπικότητά του κάθε ατόμου αλλά και τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα αυτού είναι απολύτως σεβαστά και ουδείς αμφισβητεί την σημασία τους. Μολαταύτα, τα πρόσωπα της σύγχρονης δημοσιότητας (όπως εν προκειμένω) οφείλουν να ανέχονται την ασκούμενη κριτική καθώς η παράθεση γεγονότων, που τα αφορά και η άσκηση κριτικής στο πρόσωπό τους, εξυπηρετεί πρωτίστως το απολύτως δικαιολογημένο ενδιαφέρον του κοινού και αποτελεί μέρος του πυρήνα της Ελευθεροτυπίας, που κατοχυρώνεται θεσμικά ως ένας εκ των πυλώνων της δημοκρατίας.
Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά, που δημοσιογράφοι αλλά και ΜΜΕ σύρονται ενώπιον της Δικαιοσύνης με απαιτήσεις εις βάρος τους, που συχνά είναι εξωπραγματικές ενώ ο μοναδικός σκοπός που εξυπηρετούν είναι να παύσει η όποια κριτική ή αναφορά σε γεγονότα, που αφορούν παράγοντες της πολιτικής ή οικονομικής ζωής της χώρας. Η ΠΟΕΣΥ έχει εκφράσει πολλές φορές την ανησυχία της για τα φαινόμενα αυτά και έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δημοσιογράφων αλλά και την θωράκιση της ελευθεροτυπίας. Μάλιστα, κατόπιν παρεμβάσεων μας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με σκοπό την θέσπιση ενός συνεκτικού πλαισίου προστασίας των δημοσιογράφων από αγωγές Slapps και την ενσωμάτωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
Το ΓΣ δηλώνει την αντίθεσή του σε αντίστοιχες αγωγές και εκφράζει την ανησυχία του για αντίστοιχα φαινόμενα, που μπορούν να οδηγήσουν σε φίμωση των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο