Managing change in the media EFJ-ΕΣΗΕΜΘ στη Θεσσαλονίκη
Περισσότεροι από εξήντα σύνεδροι από 23 ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν στο Συνέδριο με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) ολοκλήρωσε το διετές έργο με τίτλο Managing Change in the Media. Το Συνέδριο διοργάνωσε η EFJ σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης στις 10 και 11 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Αντικείμενο του διετούς έργου ήταν να ενισχύσει τις δημοσιογραφικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στις αλλαγές που συντελούνται στο ενημερωτικό τοπίο και να αναπτύξουν περαιτέρω την επιρροή τους σε αυτό. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στην τελευταία διετία διοργανώθηκαν πέντε εργαστήρια με θέματα: Επιχειρηματικά μοντέλα στην Ενημέρωση, οργάνωση Ενώσεων και προσέλκυση μελών, δικαιώματα αυτοαπασχολούμενων, δημόσια ραδιοτηλεόραση, ζητήματα φύλου και διαφορετικότητας.
Την προσέγγιση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε ζητήματα της Ενημέρωσης συζήτησαν σε ξεχωριστό πάνελ με τον γενικό γραμματέα της ΕFJ, Ρικάρντο Γκουτιέρεζ οι έλληνες ευρωβουλευτές και δημοσιογράφοι, Μαρία Σπυράκη και Στέλιος Κούλογλου.
Η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου χαιρετίζοντας το συνέδριο, μεταξύ άλλων τόνισε:
“Χρειάζεται να ξεπεράσουμε φοβικά σύνδρομα και να ενσωματώσουμε καινοτομίες, νέες συμπεριφορές και τρόπους λειτουργίας στη δουλειά μας.
Μόνο μέσα στο συνολικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, μέσω της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, ανοίγεται ένας δρόμος για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις αλλαγές στη δημοσιογραφία. Μπορεί να Ισχύει η εθνική και η τοπική ιδιαιτερότητα αλλά καθώς η τεχνολογία γιγαντώνεται, και εκμηδενίζονται οι αποστάσεις είμαστε υποχρεωμένοι να ανέβουμε στην κορυφή του ευρωπαϊκού λόφου και να παρατηρήσουμε συνολικά και από ψηλά.
Ο τρόπος που υπερασπιζόμαστε τη δουλειά μας και το αγαθό της Ενημέρωσης και της Δημοκρατίας που υπηρετούμε, πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι εύκολο.
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι:
Μπορούμε να εμπνεύσουμε τους συναδέλφους μας;
Μπορούμε να τους οδηγήσουμε έξω από τα κουτάκια;
Μπορούμε να τιμήσουμε τις παραδοσιακές αξίες και αρχές αλλά να τις ενσωματώσουμε στο νέο περιβάλλον;
Μπορούμε να ξεπεράσουμε φοβικά σύνδρομα και να γίνουμε αποτελεσματικοί στην νέα κατάσταση;
Μπορούμε να αποδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε τεχνογνωσία και ειδικούς εξίσου και σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερο από τα παραδοσιακά συνδικαλιστικά εργαλεία;”