Χαιρετισμός του προέδρου της ΠΟΕΣΥ στην Ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ “Σπάσε τη Σιωπή”
Σωτήρης Τριανταφύλλου (Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ):
“Θέλω να καλωσορίσω την πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα και το κτίριο της ΕΣΗΕΑ, το Σπίτι των Δημοσιογράφων. Η παρουσία σας εδώ με αφορμή της σημερινή εκδήλωση είναι πολύ σημαντική, όπως σημαντικό είναι και το θέμα της εκδήλωσης.
Με την ευκαιρία της διοργάνωσης της σημερινής ημερίδας θέλω να συγχαρώ την ΕΣΗΕΑ, το Μορφωτικό της Ίδρυμα και την πρόεδρο την κυρία Μαρία Αντωνιάδου και τα Διοικητικά Συμβούλια για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της ημερίδας και τη δημιουργία του εξαίρετου τηλεοπτικού μηνύματος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Θέλω επίσης να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τις συναδέλφους δημοσιογράφους που έλαβαν μέρος αφιλοκερδώς και συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του τηλεοπτικού μηνύματος.
Θέλω να καλωσορίσω και να σημειώσω την παρουσία σήμερα μαζί μας των γονέων τεσσάρων θυμάτων γυναικοκτονιών. Νοιώθω ότι έχουμε κάνει ελάχιστα απ’ όσα θα έπρεπε για εσάς, αλλά θέλω, όμως, να σας πω πως με τη στάση σας και το πως αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε το προσωπικό σας δράμα και αυτό που σας συνέβη, δίνετε μαθήματα σε όλους μας και για αυτό θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω. Θα σας απένειμα αν μπορούσα το Νόμπελ αξιοπρέπειας και μεγαλοψυχίας και θα έλεγα ότι αυτή η στάση σας θα πρέπει να οπλίσει τη γραφίδα μας για να συμβάλουμε στην αποκάλυψη και την αποτροπή ανάλογων περιπτώσεων για το μέλλον.
Θέλω, όμως, να σημειώσω πως η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας και το τηλεοπτικό σποτ, είναι μια πρωτοβουλία που φέρνει τους δημοσιογράφους κοντά στην κοινωνία, όπως ακριβώς πρέπει να είναι. Οι δημοσιογράφοι είναι μέρος της κοινωνίας, αφουγκράζονται τα προβλήματα και τις ανησυχίες της, μετέχουν στη χαρά της και τη λύπη της. Η συμπόρευση με την κοινωνία και τις ανάγκες της είναι καθήκον μας, όπως καθήκον μας είναι να συμβάλλουμε στην εξάλειψη της όποιας μορφής βίας κατά των γυναικών.
Κυρίες και κύριοι στη συνέχεια θα ακουστούν απόψεις εξαιρετικών επιστημόνων και ειδικών για το θέμα και βεβαίως θα συζητήσουμε και για το δικό μας ρόλο, των δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης. Είμαι σίγουρος ότι θα ακουστούν πολλά και σημαντικά πράγματα, τα οποία θα πρέπει να λάβουμε όλοι σοβαρά υπόψη μας.
Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και προς πάσα κατεύθυνση. Ακόμη και από εμάς τους δημοσιογράφους και για την ίδια τη δημοσιογραφία που είναι ένας χώρος ανδροκρατούμενος σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν χώρα όλο και περισσότερες καμπάνιες για την ισότητα των φύλων στις αίθουσες σύνταξης και για την παρουσία γυναικών σε διευθυντικές θέσεις που σύμφωνα με όλες τις έρευνες εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή. Αυτό είναι το πρώτο που θα πρέπει να αλλάξουμε. Το δεύτερο είναι και οι γυναίκες δημοσιογράφοι να μιλούν για αυτό που σε αρκετές περιπτώσεις τους έχει συμβεί, διότι και στο δικό μας χώρο υπήρχε σιωπή και μόνο μετά το ξέσπασμα του meetoo έχουν υπάρξει κάποιες καταγγελίες. Πρέπει να σας πως ότι στην έρευνα της διδακτορικής μου διατριβής, ένα ποσοστό 16,3% εκ των 307 συμμετεχόντων σε αυτή -όλοι τους επαγγελματίες δημοσιογράφοι μέλη των Ενώσεων Συντακτών της χώρας μας- δηλαδή 21 άτομα, δήλωσαν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά τους. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ υψηλό ποσοστό που μόνο να μας προβληματίσει μπορεί.
Επομένως για να τα αποτρέψουμε όλα αυτά, αλλά για να μην φθάνουμε σε ακραίες εκφάνσεις βίας και για να μην έχουμε και άλλους γονείς θυμάτων στη θέση αυτών που είναι εδώ σήμερα, αλλά και απόντα παιδιά, το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και ηχηρό, «Σπάστε τη Σιωπή» και εμείς είμαστε δίπλα σας.
Σας ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.”